Wat vinden we precies aantrekkelijk?

Relaties door Shiri
Het is eigenlijk erg oppervlakkig, maar toch vinden we het superbelangrijk dat je lover of date aantrekkelijk is. Hoe komt het dat we ons fysiek aangetrokken voelen tot bepaalde mensen? En wat voor partners zoeken we uit? 

Bij de dating app Tinder, zie je dat een fysieke vleeskeuring misschien helemaal zo gek nog niet is. Daar draait het bij de eerste selectie om het maken van de keuze, of je iemand fysiek aantrekkelijk vindt of niet. Pas als je iemand daadwerkelijk aantrekkelijk vindt én hij jou ook, is er sprake van een match. De kans dat je verliefd op elkaar zou kunnen worden is dan ook wat groter, omdat je (hypothetisch gezien) in staat kan zijn de kleren van elkaars lijf te scheuren. Rawrrrr! Anyway, terug naar het begin... Wat vinden we dan over het algemeen aantrekkelijk?


De gulden snede

Een symmetrisch gezicht wordt over het algemeen mooi en aantrekkelijk gevonden. De gulden snede is een maat voor “perfecte” verhoudingen. Hoe dichter de verhoudingen van het gezicht komt bij de gulden snede, des te mooier dit gezicht gezien zou worden.

Gelijkenissen tussen partners

Is het je weleens opgevallen dat sommige partners wel héél veel op elkaar lijken? Dit is eigenlijk ook niet zo vreemd, want je herkent íets in de ander. Niet dat gelijkenissen in gezichten van partners voor enige garantie zorgen voor het slagen van de relatie, toch is het wel bijzonder om te zien. Voorbeelden van overeenkomstige verhoudingen in het gezicht zijn die van David & Victoria Beckham of Elvis Presley en zijn vrouw Priscilla.

Gelijkenis met onze ouders

Onze ouder van het tegenovergestelde geslacht, laat onbewust in onze jonge jaren ook een bepaalde indruk achter. Misschien dat je daarom ook wel geneigd bent, om hetzelfde soort type man aantrekkelijk te vinden. 


Opposites attract

Soms voelen we ons fysiek aangetrokken tot personen die juist weer helemaal niet op ons lijken en zelfs behoorlijk tegenovergesteld zijn.

Over smaak valt niet per se te twisten

Wat we daadwerkelijk mooi en aantrekkelijk vinden, is eigenlijk iets heel persoonlijks. De ene vrouw heeft een zwak voor mannen met doorlopende wenkbrauwen, sproeten, de ander weer voor kale mannen met grote oren, dikke lippen en kuiltjes in de wangen. Variaties genoeg!

Uitstraling

Natuurlijk zijn er véél meer factoren die aantrekkelijkheid kunnen beïnvloeden. Een vrolijke lach en mooie ogen bijvoorbeeld. Er komt dan ook veel meer bij kijken dan perfecte gezichtsverhoudingen en op het eerste gezicht een aantrekkelijk voorkomen. Je draagt je uiterlijk als het ware. Je uiterlijk is vaak niet meer dan een jas. En sommige dragen hun ‘jas’ met flair, stralen zoveel opgewektheid en sexappeal uit, dat we diegene dan ook echt mooier en aantrekkelijker vinden. Daar kunnen een perfect gezicht met perfectie verhoudingen en een sixpack echt niet tegenop!

Wat vind jij aantrekkelijk?