Julia: 'Hij viel me lastig, omdat ik geen relatie met hem wilde'

Lifestyle door Ze.nl

Julia had het allemaal, inclusief een stalker. Jarenlang durfde ze de straten niet op, verwijderde haar social media accounts, veranderde elke paar weken haar wachtwoorden, ging niet meer naar feestjes en hield zich low profile. 
 
Julia (25) deed alles om hem maar niet tegen te komen. "Ik kreeg al stress als ik daaraan dacht. Hij bezorgde me nachtmerries, directe misselijkheid en paniek. Ongeveer 2 jaar lang kon ik het huis niet meer uit. Ik was doodsbang voor wat hij mij allemaal kon aandoen, inmiddels wist ik wel waar hij toe in staat was.” 
 
Alleen vriendschap
“Ik was met een van mijn dierbaarste vriendinnen verhuisd naar een studentenstad. Samen besloten we om bij een studentenvereniging te gaan. We leerden allemaal leuke mensen kennen en we waren inmiddels wekelijks op borrels en feestjes te vinden. Al snel vormden we een nieuw kliekje met mensen waar we buiten de vereniging leuke activteiten mee ondernamen. Daar was ook een jongen, Peter. Ik deed normaal en vriendelijk tegen hem, wist ik veel dat hij dit verkeerd zou opvatten. Na twee maanden kreeg ik in de gaten dat Peter me leuker vond dan ‘normaal’ en gaf ik hem aan dat ik alleen vrienden wilde zijn en dat het zich nooit tot meer dan dat zou ontwikkelen. Het was een harde boodschap, maar ik vond het belangrijk dat hij geen illusies koesterde. Peter deed zich nog steeds erg aardig voor en profileerde zich als een goede vriend bij wie ik mij op mijn gemak voelde.”
 
 
 
Manipulaties 
“Peter wilde steeds meer momenten met mij alleen. Hij vertelde me later ook dat hij het gevoel had dat “God” me in zijn leven had gebracht en dat hij zo vreselijk verliefd op me was. Het was benauwend. Het leek erop dat hij een romantische sfeer wilde creëren. Ik maakte hem nogmaals duidelijk dat ik nooit gevoelens voor hem zou krijgen. Hij begon ter plekke te huilen. Ik vond het echt heel zielig. Ik ben ook niet iemand die ervan geniet om een ander te kwetsen of af te wijzen. Mijn goede vriendin met wie ik verhuisd was, was inmiddels ook redelijk goed bevriend met Peter geraakt en probeerde me ervan te overtuigen dat Peter en ik goed bij elkaar zouden passen. Maar ik piekerde er niet over. Peter was echt niets voor mij! Ook had ik een anoniem Pinterest-account, waarop ik weleens plaatjes aan toevoegde. Ik vond het opvallend dat Peter net nádat ik de plaatjes erop had gezet, ineens dezelfde interesses bleek te hebben. Ook beweerde Peter dat mijn ex me had bedrogen en dat hij dat nóóit zou hebben gedaan. Peter zei dat er veel over me werd geroddeld binnen de studentenvereniging en dat ik niemand moest vertrouwen behalve hem. Hij deed dit heel subtiel en wilde mij van hem afhankelijk maken. Ik ben er gelukkig nooit ingetrapt, maar mijn goede vriendin werd er wel door beïnvloed.” 
 
Afstand
“Ik besloot Peter bewust op afstand te houden, omdat ik inmiddels wel door had gekregen dat hij niet bepaald meer het beste met mij voor had en hij de boel aan het manipuleren was. Het leek wel alsof niemand dit in de gaten had; Peter was erg sociaal en kon erg overtuigend zijn. Ik wist dat Peter en ik geen vrienden meer konden zijn. Hij belemmerde waar hij kon om nieuwe mensen te leren kennen. Toen ik in het bestuur van de studentenvereniging wilde, wilde hij mij tegenhouden. Ik heb hier niet naar geluisterd, ik wilde zelf beslissen wat ik deed. Op een middag kreeg ik een heel naar bericht op Facebook van de moeder van Peter, met allemaal scheldwoorden die ik niet zal herhalen en dat ik haar lieve Peter niet moest gebruiken voor mijn pleziertjes. Ik wist niet waar ze het over had; ik had Peter nooit valse hoop gegeven. In eerste instantie waren we toch gewoon vrienden geweest? De boodschap dat ik niet op hem viel, wilde hij niet tot zich door laten dringen. Ik kon niet meer doen dan afstand houden en heel duidelijk zijn. Peter bleef iedere vorm van (negatieve) aandacht of confrontaties zoeken op om contact te hebben. Ik vond het erg vervelend en zei dat hij mij nogmaals met rust moest laten.” 
 
Scenes op straat 
“Toen ik met mijn goede vriendin in een café was, kwam Peter onverwachts langs. Hij was boos en wilde me apart spreken. Ik zei dat ik dat liever niet wilde. Waarop hij publiekelijk tegen me begon uit te vallen en voor van alles en nog wat uitmaakte. Het was erg eng. Mensen keken op en ik verliet met mijn vriendin het café. Op straat rende hij achter mijn vriendin en mij aan en vervolgde hij zijn scheldpartijen. Eenmaal thuis aangekomen kreeg ik het bericht, dat hij ervoor wilde zorgen dat de studentenvereniging mij uit het bestuur zou zetten en begon hij de boel op stelten te zetten door middel van chantage. Het leverde mij heel veel stress en verdriet op.” 
 

 
Het vervolg
“Achteraf hoorde ik dat Peter zijn ex-vriendin had gestalkt. Ik had dit wel eerder willen weten. Maar zij heeft een relatie met Peter gehad, ik gelukkig niet. Dan was het vast nog erger geweest. De heibel met de studentenvereniging leverde me zoveel slapeloze nachten op, dat ik het erbij liet. Ik had geen tijd en energie hiervoor. Ik ben nog een keer naar de studentenvereniging geweest, toen ik even alleen stond, stond hij ineens naast me en intimideerde mij. Ik vond het zo vreselijk, dat ik niet meer ben teruggegaan. Mijn goede vriendin chanteerde hij ook. Ze was zo bang geworden dat ze niet meer met mij om durfde te gaan. Ik was erg teleurgesteld. Hij had zijn zin gekregen. Ik wilde niet met hem zijn en nu zou het mij berouwen. Ik kwam niet meer naar de studentenvereniging en was een vriendin kwijt. Gelukkig waren er ook mensen die mij steunden en voor mij klaar stonden.” 
 
Een nieuwe vriendin
“Er is eigenlijk veel meer gebeurd dan dat ik in een kort verhaal kan vertellen. Vreemde incidenten waardoor ik eigenlijk wel kon opmaken dat hij mij in de gaten hield. Ik voelde me onveilig, ook digitaal. Ik verwijderde daarom mijn social media accounts en veranderde van andere accounts iedere paar weken mijn wachtwoorden. Toen Peter niet lang daarna een vriendin kreeg, was ik waarschijnlijk nog blijer voor hem dan hij voor zichzelf was. Eindelijk had ik rust, maar tegelijkertijd dacht ik ook: ‘arme meid'. Drie jaar na alles kwam ik Peter weer tegen, ik heb hem gewoon genegeerd. Mensen wisten ervan, dus kwam hij niet bij mij in de buurt. De volgende dag bleek mijn account op Facebook gehackt te zijn. Ik had natuurlijk geen bewijs dat hij het was, maar ik had wel een heel erg sterk vermoeden. Ik denk dat hij mij gewoon wilde intimideren.” 
 
Kat uit de boom kijken
“Het is wel jammer, ik was altijd onbevangen, aardig en goed van vertrouwen geweest. Waarom zou ik dat niet zijn? Ik stond voor iedereen klaar en niets was mij te gek. Nu ben ik niet meer hetzelfde: ik ben terughoudender en afstandelijker. Het lijk wel of ik minder open sta voor nieuwe vriendschappen en liefde. Hoe weet ik dat ik me niet inlaat met een engerd?” 

Lees ook onze andere real life-verhalen.
 
Wil je ook je verhaal aan (de leZeressen van) Ze.nl vertellen? Stuur dan een mailtje naar vera@ze.nl o.v.v. real life verhaal.