Samenwonen: voor- en nadelen

Wonen door Mariëlle

What? Samenwonen is toch enorm leuk? Jazeker dames en heren, maar er zitten ook wel haken en ogen aan. Heus waar. Iedereen die samenwoont herkent zich in deze vijf irritante en vijf leuke kenmerken van het samenwonen.

Zijn het een keertje niet de sokken die naast de wasmand liggen dan is het wel dat hij kan uitslapen en jij niet of dat jij kunt uitslapen en hij niet zachtjes kan doen waardoor jij alsnog je extra, oh zo verdiende, rust niet kunt pakken. Samenwonen gaat echt niet altijd over rozen. You win some, you lose some.

 

 


Irritant aan samenwonen
- Het begint 's ochtends al. Als hij nog ligt te slapen kun je geen snars ziet omdat je de lamp niet aan kunt doen. Met je telefoon schijn je wat bij, maar je kunt net dat ene shirtje dat je aan wilt niet vinden. De hele kast trek je overhoop. Het wordt één grote kansloze bende, die je niet kunt opruimen omdat je haast niks ziet. Uiteindelijk denk je de juiste combinatie te pakken te hebben, maar aangekomen op je werk lijkt die toch heel anders te staan.

- Je moet zachtjes doen. Hoe doe je dat als je haast hebt (want dat heb je, elke ochtend)?

- Andersom, als hij er eerder uit moet ben je eigenlijk al wakker vanaf het moment dat zijn wekker gaat. Hij kan namelijk niet zachtjes doen, al hoor je dat hij het probeert. Eigenlijk had je zelfs beter tegelijk met hem uit bed kunnen stappen. Want dat gewoel heeft je alleen maar meer moe gemaakt.

- Het is nooit goed, want als de wekker op hetzelfde moment gaat... Wie gaat er dan als eerste douchen? Jij! Totdat hij een sprintje naar de douche trekt, omdat hij anders te laat komt. Maar nu kom jij te laat!

- De rest van de dag hebben jullie nauwelijks contact, want je ziet elkaar 's avonds toch wel. Oh nee, je ging vanavond eten met een vriendin. Morgen...? Dan werkt hij 's avonds... Aankomend weekend? Staat vol met feestjes, borrels, vrienden en familie. Je ziet elkaar volgend jaar wel weer… Het is zo vanzelfsprekend dat je elkaar ziet, dat dates plannen erbij inschiet en je langs elkaar heen gaat leven. Niet oké.

 

 

 

 


Leuk aan samenwonen
- Je bent nooit alleen. Ook al zit hij te werken, je hebt meestal wel iemand om je heen als je thuis bent. Dat is een fijn gevoel.

- Alle huishoudelijke taken kun je verdelen. Zo mag hij lekker voor vuilnismannetje spelen en schrob jij het toilet. Split het huishouden. Dat scheelt toch weer de helft, waardoor je een keer zoveel vrije tijd hebt. Tenzij dit een reden is om vaker schoon te maken, dan heb je een keer zo schoon huis. Zo simpel kan het zijn. Samen koken hoort overigens ook bij samen huishouden.

- En het samen opeten natuurlijk. In principe eet je elke dag samen. Dat hoef je niet af te spreken, dat is gewoon zo. Tenzij je 180.003 keer per week eetdates met vriendinnen hebt.

- Vervelen doe je niet alleen, daarvoor ben je namelijk samen. Netflix aan en gaan met die banaan.

- Alle kosten worden ook gedeeld. Huur, boodschappen, meubels. Zo chill!

Zie jij meer voordelen of meer nadelen in het samenwonen?