Seks & relaties / Single & daten
Single & daten

Dateregels die we nodig hebben!

Daten, de een heeft er meer kaas van gegeten dan de ander. Maar of je nu een ervaren dater bent of niet, er blijven situaties waarin je van ongemak gewoon niet meer weet wat je moet doen. We need rules for this, people!  

Oh oh, dates. Menig vrouw voelt de kriebels al in haar buik bij het idee. Laat staan welke ongemakken er vaak om de hoek komen kijken bij een eerste date. Een paar richtlijnen zouden gewoon heel erg handig zijn, wat dacht je namelijk van…

Na hoeveel drankjes je ‘m kunt peren
Als je met een aangename jongeman afspreek, ga je er natuurlijk vanuit dat jullie het gezellig gaan hebben. Tenminste, dat hoop je. Maar wat nu als je date de meest onbeholpen man van Nederland blijkt te zijn? Kun je er dan vandoor gaan zonder ook nog maar aan je wijntje te hebben genipt? Of moet je je drankje eerst netjes opdrinken? Is het eigenlijk wel netjes om er na één drankje vandoor te gaan en moet je er minstens twee achterover hebben geslagen voordat je je date vaarwel zegt? Dilemma’s, dilemma’s.


Hoeveel alcoholische drankjes je naar achter kunt gooien?  
Een wijntje bestellen staat vaak wel chic, maar het tegenovergestelde van die elegantie is wanneer je lallend aan de bar hangt en je met dubbele tong vraagt waarom je date in vre-des-naam die vreemde trui heeft gekozen. Kun je tijdens je date gewoon drankjes blijven drinken tot je ‘m voelt? Of moet je het kwaad voor zijn en na een tweede wijntje overgaan op een glaasje fris? Maar wat nu als hij wel voor nog een alcoholisch brouwseltje gaat?   

Hoe begroet je elkaar op een eerste date
Zeker wanneer je op date gaat met iemand die je nog nooit eerder hebt gezien, kan de begroeting een dingetje zijn. Maar ook als je een rendez-vous hebt met iemand die je al een tijdje kent, kan het lastig zijn. Je ziet elkaar toch voor het eerst in een totaal andere ambiance. Moet je dan gaan voor een kus? Of is dat te hartelijk? Een hand dan? Nee, te zakelijk. Een knuffel? Dear god, wat een opties!

Het gebruik van je telefoon
Anno 2015 zijn we allemaal verknocht aan onze sociale contactenbron. Overal waar we naartoe gaan nemen we ons mobiele apparaat mee, dus ook naar die date. Maar in hoeverre kun je dat ding gebruiken tijdens het afspraakje? Ja, oké, we snappen dat uitgebreid telefoneren ronduit onbeschoft is, maar mag je een appje dat je net binnenkrijgt lezen? En als je ‘m dan gelezen hebt, mag je dan ook even de tijd nemen om het te beantwoorden?


Hoeveel je praat
Goed, als je date zijn spraakvermogen plotseling verloren lijkt te zijn en je een awkward silence wilt voorkomen, is het meest voor de hand liggende natuurlijk om aan een stuk door te ratelen. Maar als het wel lekker klikt met de vent tegenover je, hoeveel kun jij dan praten? Is het oké om tien minuten over jezelf te vertellen? Of moet je al eerder overgaan op zijn levensverhaal? En mag je hem onderbreken wanneer hij al een half uur aan het woord is? Of is het wijselijk om je mond maar netjes dicht te houden en te wachten tot hij is uitgepraat?

Na hoeveel dates is het ladylike om seks te hebben?
Zeker wanneer je date een echte gentleman blijkt te zijn en ook nog eens een genot is voor het oog, is het vooruitzicht op seks helemaal niet zo verkeerd. Maar wanneer duik je nu met z’n tweeën de koffer in? Op de eerste date is misschien een beetje te direct, en tijdens de tweede date is misschien ook niet zo’n goed idee. Derde dan? Of wachten tot je een relatie hebt? Of toch gewoon tijdens de eerste date om eens te kijken wat voor vlees je in de kuip hebt? Wij weten het niet hoor. (En dan hebben we het nog niet eens over blijven slapen en niet blijven slapen!)

Tegen welke dilemma’s loop jij altijd aan tijdens een date?