Vragen die je tijdens de feestdagen gegarandeerd krijgt

Lifestyle door Anniek

De feestdagen naderen ons snel en dat betekent familiediners en vragen. Heel. Veel. Vragen. Je familie doet altijd alsof ze je tien jaar niet heeft gezien en begint aan een verhoor op het moment dat jij door de deur loopt. 
 
1. Hoe gaat het met je studie/werk?
Ah, wat een klassieker. Deze vraag word je minstens tien keer gesteld en soms nog wel meer, afhankelijk van het aantal familieleden dat aanwezig is bij het kerstdiner. Heb je een grote familie, dan voelen we oprecht met je mee. Succes met het steeds herhalen van je antwoord. 
 
 
2. Heb je al een relatie?
Deze vraag wordt vaak als tweede gesteld, compleet met wiebelende wenkbrauwen en blikken richting je zus/broer, die natuurlijk wél een lover heeft. Grrr, waarom is dit toch altijd zo belangrijk voor iedereen?
 
3. Hoe gaat het met zus en zo?
Oh, hoe gaat het met mijn ex? Ik heb hem niet meer gezien sinds hij twee jaar geleden vreemdging met mijn beste vriendin, maar ik denk dat het hem wel prima vergaat. Leuk dat je het vraagt.
 
4. Weet je al wat je hierna wil gaan doen?
'Hierna' is een synoniem voor wat het ook is dat je op dit punt in je leven doet. Studeren, werken, reizen; het maakt niet uit, je familie zal altijd vragen wat je verdere plannen zijn. Hint: het antwoord dat ze willen horen heeft te maken met een serieuze baan die goed verdient. 


 
5. Waarom zien we je niet vaker?
Oh boy. In plaats van dat ze de schuld ook bij zichzelf zoeken, is het allemaal jouw schuld dat jullie alleen met verjaardagen en feestdagen samenkomen. Tja... Je hebt het nu eenmaal heel druk met die serieuze baan?
 
6. Ben je aangekomen?
Houd je in, houd je in, houd je in. De politie heeft vast geen zin in een moordzaak met Kerst.
 
7. Woon je nou al eens op jezelf?
Ja. Leuk dat je nog nooit bent langsgekomen.
 
8. Heb je nog weleens contact met die en die?
Nee, oma. Die heb ik ook al honderd jaar niet meer gesproken. Echt waar, houd je iets bij van mijn leven?
 
9. Hoe voelt het om ouder te worden?
Geweldig. Ik heb meer verantwoordelijkheden, rekeningen en stress. Oh, en ik krijg rimpels en cellulitis. Het is één groot feest.


 
10. Kun je nog een keer dat ene verhaal vertellen?
Deze vraag komt van de oom die nog voor het voorgerecht te diep in het glaasje heeft gekeken. Hij wil dolgraag de hele avond lang hetzelfde verhaal horen en schatert elke keer nóg iets harder van het lachen. Hi-la-risch.
 
11. Kun je me foto's laten zien?
Aldus de grootste digibeet van je familie. Hierna doe je er drie uur over om vijf foto's te laten zien op je telefoon, omdat ze met haar vinger elke keer het scherm aanraakt en de app sluit. Pfff.
 
12. Kun je me leren hoe ik social media doe?
Oma, allereerst 'doe' je social media niet. En ten tweede, wat ga je er in hemelsnaam opzetten? Foto's van je nieuwe kunstgebit of die 'leuke' buurman van 90 jaar?
 
13. Wat vind jij van de huidige politieke situatie?
Dit is altijd een lastig onderwerp. Je moet tegenwoordig namelijk overal een mening over hebben, zelfs als je lang niet alles over het onderwerp in kwestie weet. Waarom vragen ze ook niet meteen wat je van raketwetenschap vindt?
 
14. Heb je nog goede voornemens?
Meer drinken, meer slapen en minder werken. Zoiets?


 
15. Geniet je wel van het leven? Het is zo kort.
Jahaaa.
 
16. Waarom heb ik geen kerstkaart van je gekregen?
Omdat niemand die dingen meer verstuurt? Ik heb je toch via Facebook een bericht gestuurd?
 
17. Doe je de groetjes aan *hele lijst met namen van mensen die je nooit meer spreekt of ziet*?
... Ja. Zal ik doen.
 
18. Is dat jurkje niet een beetje te bloot?
Je opa en oma werpen je afkeurende blikken toe, terwijl jij met een zucht maar weer aan de onderkant van je jurk begint te sjorren. En dat ding komt al tot op je knie!


 
19. Heb je al plannen voor oud en nieuw?
Ja, ik zit echt de hele avond vol. Sorry, ik heb dus echt geen tijd om hier met jullie allemaal de jaarwisseling te vieren. Heel jammer, ja...
 
20. Wie wil er een spelletje spelen?
Neeeeeeee! Jij weet al precies wat voor familiedrama's daaruit voortkomen. Oom Puk en tante Annie praten na zo'n spelletje drie maanden niet, je kleine neefje verliest een tand en er gaat gegarandeerd een glas rode wijn over een laptop heen. Jij gaat liever voor een tweede ronde van het toetje.
 
Welke vragen krijg jij met de feestdagen altijd?