Dit doet een werkdag met je lichaam

Werk & studie door Sabine
Werken is soms best leuk, maar over het algemeen Netflixen we liever dan dat we werken om dat Netflix-abonnement te financieren. Zeker wanneer je leest wat werk met je lichaam doet. Spoiler: je lichaam is er echt niet blij mee!

De maandag is zo’n dag waarop je veel liever het weekend verder viert maar in plaats daarvan sleep je je toch maar weer naar de plek waar je je centen verdient. Je kijkt vol smart uit naar dat moment waarop de klok vijf uur slaat. Je kunt weer naar huis! Maar wist je dat er in de tussentijd heel wat gebeurt met je lichaam?

Niet alleen voor je ogen of je rug is werken kwaadaardig, nee hoor, voor de hele rataplan. Houd je vast, hier komt de godsgruwelijke lijst:

Ogen

Als je niet vaak genoeg met je ogen knippert, kan het dat je ogen uitdrogen. Aangezien niemand daar nu echt om staat te springen, adviseren we je om regelmatig met je ogen te knipperen. Ook is het aan te raden om je elke 20 minunten ongeveer 20 seconden lang op een bepaald punt te concentreren. Zo kun je voorkomen dat je hoofdpijn krijgt.


Rug

We weten allemaal wel dat het niet bepaald een goed idee is om voorovergebogen op je stoel te zitten. Hierdoor komt er druk op je ruggengraat te staan en daarnaast kan het ook dat je je longen niet meer optimaal kunt gebruiken. En wanneer er minder zuurstof door je lichaam wordt gevoerd, kun jij je minder goed concentreren.

Oren

Je collega’s kwetteren aan een stuk door. Leuk hoor, maar jij hebt gewoon een deadline. Je probeert je af te zonderen van het getetter en zet een leuk muziekje op. Maar door muziek te gaan luisteren, kun je je gehoor best beschadigen. Zeker wanneer je in-ear oordopjes draagt kan je gehoord hieronder lijden. Het verhoogt namelijk de geluidsdruk in je oren. En erg fijn voelt dat niet.Hart
Als je veel op je luie krent zit, kan dit je bloeddruk verhogen en het helpt ook niet bepaald om je cholesterol op pijl te houden. Ook coffee addicts kunnen hun hart veel pijn aandoen, cafeïne kan namelijk hartkloppingen veroorzaken.

Gewicht

Zeker wanneer je een kantoorbaan hebt, kan het dat je onbewust meer naar binnen werk dat de bedoeling is. Voor je het weet graai je in de snoeppot die je collega pontificaal op haar bureau heeft gezet. En dan geeft je weegschaal een hoger getal dan gewenst aan, moppert je tandarts dat je gebit er niet meer goed uitziet en loop je ook nog eens kans op diabetes type 2. O, en je voelt je waarschijnlijk ook nog eens futloos door een suikerdip.

Brein

Het is niet slechts een gevoel, het is echt waar: je wordt dommer van kantoorwerk. Op je toetsenbord rammen is namelijk slechter voor je geheugenvorming dan schrijven. Overwerken wordt ook in verband gebracht met mentale aftakeling en dementie. Erg blij wordt je bovenkamer hier niet van.
 


 
Mentale gezondheid

Na het werk probeert iedereen zich te ontspannen, maar dit heeft niet veel effect als je het echt zwaar hebt op je werk. Een moeilijke dag op je werk kan zelfs ernstige gevolgen hebben. Zeker wanneer dit soort dagen vaker voorkomen heb je een verhoogd risico op depressie.

Met pensioen gaan op je 67ste lijkt ons een uiterst slecht plan. Wij pakken onze biezen nu wel!

Ervaar jij weleens lichamelijke klachten na een dagje werken? 


Bron: HLN