Films die je moet kijken als je te lui bent om op te letten

Media door Mariëlle

Je hoeft niet al-tijd na te denken. Dat doen we de rest van de dag al. Dus als je dan even met je pootjes omhoog en je poeperd op de bank schuift, heb je helemaal niet altijd zin in een film waarbij je je hersenen moet gebruiken.

Je hersenen staan er niet altijd naar om een Scandinavische film te kijken met Franse ondertiteling. Dan moet je opletten en nadenken en daar ben je soms echt te lui voor. En dan moet je weer nadenken over welke film je dan wél wilt ziet… MOEILIJK! Beter staat er ergens op dat magische internet een lijst met films die je moet kijken als je hersenen er even niet zo'n zin in hebben. Films die je moet kijken als jouw actieve stand een snipperdagje heeft en jouw energielevel defect is. No shit, die lijst staat hieronder! Bij voorkeur Nederlandse films, want dat scheelt een hoop energie die je anders moet pompen in een vertaalslag.


1. Bro’s Before Ho’s

Nummero uno

als je het hebt over films waarbij je niet hoeft na te denken is Bro’s Before Ho’s. Er gebeurt wel meer dan je door hebt (merk je pas als je hem voor de derde, vierde of vijfde keer checkt), maar je mist niet echt iets. Je kunt de film gewoon blijven volgen als de zwaartekracht het weer eens wint van je oogleden. Je kunt hem volgen zonder je hersenen te laten kraken.

Wanneer de tweeling in de film, met allebei een andere huidskleur, een jaar of vijf is, krijgen de broertjes van hun vader te horen dat ze nooit aan een relatie mogen beginnen. Want  - nu komt het - alle vrouwen zijn kuthoeren (zijn woorden). Twintig jaar later wordt eentje verliefd terwijl zijn broer een relatie met die crush krijgt. Klinkt niet als een film waarbij je moet opletten. Is het ook niet. De film wordt gevuld met Daniël Arends, Tim Haars en Sylvia Hoeks. Topcombinatie.

2. Sterke verhalen


Van hetzelfde laken een pak, zoals dat eigenlijk bij alle films in deze lijst is. Want anders zouden ze er niet in staan. Kees van Nieuwkerk - jep, de zoon van… - heeft meegeschreven aan het verhaal. Met heel veel fantasie, want zoals de titel al aangeeft is het een heel sterk verhaal. Iets met een pinguïn in de koelkast en een Marokkaan die Dennis van der Molen heet en uit Overgier komt, die op zijn trekker door Amsterdam crost. Alle hoofdrollen worden ingevuld door de acteertalenten van een paar jaar geleden en de grote sterren van toen spelen een bijrolletje.

3. Brammetje Baas


Brammetje Baas is een keiharde kinderfilm en dus gemaakt voor hersenen waar nog niet zoveel van verwacht wordt. Brammetjes hersenen zitten nooit stil, want hij heeft ADHD en daarom zit hij zelf ook nooit stil. Hij verwacht veel te veel van de wereld, waardoor hij weleens een teleurstelling te verwerken krijgt. Zo dacht hij bijvoorbeeld dat hij in groep 3 wel Chinees zou leren, maar helaas.

4. Hartenstraat


Je hersenen hoeven helemaal niet te werken, want liefde wordt niet aangestuurd door je hersenen. Liefhebben doe je met je hart. In deze romcom zoekt Daan, een traiteur uit de 9 straatjes, naar liefde. Hij gaat internetdaten en wordt daar verliefd op zijn heks-achtige buurvrouw zonder het door te hebben. Alleen zij weet dat zij degene is waarmee hij elke avond online zit te chatten.

5. Dik Trom


Wat is er nou heerlijker dan vanaf de zachte bank een film kijken over dikke mensen die naar een ‘dunne stad’ verhuizen. Uiteraard terwijl de enige beweging die je zelf maakt de beweging van je hand vanuit de zak chips naar je mond en weer terug is. No brains needed.

Welke film kijk jij als je in een luie bui bent?