Do?s tijdens een sollicitatiegesprek

Werk & studie door Sascha

Solliciteren voor die baan die je zó graag wilt, dat je een aantal belangrijke dingen even vergeet. Oeps! Een rechte houding, je telefoon uit en op tijd komen. Belangrijke ingrediënten voor een perfect sollicitatiegesprek.

 
Waar je allemaal wel niet op moet letten tijdens zo’n sollicitatiegesprek, dat zijn er nog best wat! Maar don’t worry, lees onderstaande do’s goed door en jij haalt die job zo binnen!

 

 

 

 


Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Door goed voorbereid aan te komen op je sollicitatiegesprek, val je meteen op. Schrijf vragen op in een notieboekje. Vragen die jij wilt stellen aan het bedrijf. Hierdoor laat je jou interesse in het bedrijf merken. Formuleer in je hoofd ook een aantal sterkte en zwakke punten van jezelf. Grote kans dat deze vraag gesteld wordt. Laat verder tijdens het gesprek merken wat je kan, maar vooral ook wat je wil.
 
Op tijd komen
Eigenlijk spreekt dit natuurlijk wel een beetje voor zich. Kom niet een half uur te vroeg, maar stap ook niet stipt op tijd of één minuut over tijd binnen. Ben er zo’n vijf tot tien minuutjes van tevoren. Als je met het openbaar vervoer komt, heb je hierdoor nog een klein beetje speling en kom je niet te laat.
 
Goed CV
Heel belangrijk is een goed CV. Jouw CV is als het ware jouw visitekaartje, datgene wat laat zien wat jij al kan. Daarnaast is de layout van je CV ook erg belangrijk. Stuur jij een ongeordend zooitje op naar een bedrijf, nemen zij waarschijnlijk niet eens de moeite het door te lezen. We don’t want that!


Telefoon uit
Het onbeleefdste wat er kan gebeuren (op het te laat komen na), is wanneer jouw telefoon rinkelt tijdens een sollicitatiegesprek. Of het nou een belletje of een appje is, het is allebei een dikke no go tijdens zo’n gesprek. Het staan niet netjes en het komt ongeïnteresseerd over, dus let er goed op dat je telefoon uitstaat!
 
Wees beleefd
Wees beleefd tegen iedereen van begin tot eind. Dus vanaf dat je het pand binnen komt lopen tot wanneer je het pand weer verlaat. Een eerste indruk is niet omkeerbaar, dus het is belangrijk om jouw eerste indrukken goed achter te laten bij je (toekomstige) collega’s.
 
Stevige handdruk
Het klinkt minder belangrijk dan het daadwerkelijk is. Een stevige handdruk zegt veel over jezelf. Een slap handje is meteen al een afknapper voor de persoon waarmee jij het gesprek zal voeren. Oefen dit dus even voordat het gesprek zal plaatsvinden!

 

 

 

 


Actieve houding
Onderuitgezakt met je armen over elkaar is not a good idea. Ook dit komt net als je telefoon aan laten staan heel ongeïnteresseerd over. Daarnaast zie je er ook onzeker uit, en we willen juist zelfverzekerdheid uitstralen tijdens een sollicitatiegesprek. Houd je houding recht en straal!
 
Oogcontact
Ook erg belangrijk, oogcontact maken met de persoon waarmee je het gesprek voert. Constant wegkijken straalt onzekerheid uit. Iemand in de ogen aankijken wanneer je het gesprek voert, straalt juist zelfverzekerdheid uit. Pas wel op dat je niet gaat staren, dat schrikt dan weer juist een beetje af.
 
Heb jij nog meer do’s voor tijdens een sollicitatiegesprek?