Dingen waar we ons nu al te oud voor voelen

Vrije tijd door Sabine
We staan nog in de bloei van ons leven en … blablabla. Men kan al die dingetjes wel zo mooi zeggen, maar dat gaat er bij ons mooi niet in. Wij voelen ons oud. Heel oud. Voor deze dingen hebben we nu al geen puf meer. 
 
We zijn eigenlijk nog best wel jong, tenminste, dat maakt onze omgeving ons wijs wanneer we weer eens een tikkeltje theatraal roepen dat we al zo oud zijn. Wij kunnen er ook niets aan doen dat we ons voelen als een 86-jarige oma. En oma’s, inderdaad, die doen niet alles meer. Voor deze dingen voelen we ons nu al te oud. 
 

Te veel drinken
We waren ooit zo jong dat we het cool vonden om helemaal naar de klote te gaan, om vervolgens kruipend de weg naar huis weer te vinden. Nu zou 'leuk' het laatste woord zijn dat we zouden gebruiken om dit tafereel te omschrijven. Nee dank je. We nippen nu veel liever aan een wijntje of twee en stappen daarna over op een Spa Roodje of een ander alcoholvrij drankje. Het bespaart ons de kater en onze portemonnee vindt ons dan ook leuker.  
 
Stappen met hakken aan
We hebben helemaal geen zin meer om ons op te doffen voor een avondje met de voetjes van de vloer. Je zult ons niet meer zien in minihemdjes die veel te koud zijn of hakken waarin je voeten na een half uurtje al helse pijn doen. Nee, daar hebben we geen zin meer in. We gaan voor praktische outfits waarin we het tenminste tot twee uur ’s nachts volhouden. Daarna willen we eigenlijk wel weer naar huis. 
 
Uitgaan
Uitgaan vinden we eigenlijk sowieso niet echt heel leuk meer. We willen het liefst om 11 uur al op een oor liggen, maar dan begint de pret nog niet eens. Nee, we moeten minstens wachten tot 1 uur (’S NACHTS!!) voordat het leuk wordt. En we zijn pas echt goed gaan stappen wanneer we na 5 uur weer richting huis gaan. Nee hoor, dat is niets meer voor ons. Uitslapen tot een uur in de middag
We zijn hartstikke blij wanneer het weekend aanbreekt en we een uurtje langer in ons nest kunnen rotten. Veel langer hoeven we ook niet in ons bed te blijven liggen. Vroeger (ja, vroeger!) sliepen we een gat in de dag. Rond twee uur ’s middags rolden we ons bed dan uit. Nu hoeft dat niet meer. We willen nog wel wat aan onze dag hebben. 

Stappen op nieuwjaarsdag 
Die hele feestpret begon ons al veel te vroeg. Rond het middaguur hebben we al mensen over de vloer, om vervolgens onze handen vol te hebben aan de hele gourmet voorbereiding om dan, ná twaalf uur ’s nachts, nog effe fris en fruitig de stad in te gaan. Man, man, man. Om half 1 willen wij richting ons bed gaan. We hebben er immers al zo’n lange dag opzitten.  

Geld uitgeven alsof het water uit de kraan is 
Vroeger, toen we nog in het Yolo-tijdperk leefden, wisten we niet wat sparen was. Het zuurverdiende geld dat we verdienden, gaven we binnen de eerste week na storting weer uit. Vervolgens teerden we van de restjes van onze huisgenoten, maar hé, we hadden dan wel die nieuwe schoenen en tas die we zo graag wilden en waren lekker losgegaan tijdens dat ene stapweekend met vrienden. Nu weten we gelukkig van de geneugten van sparen af en denken we daarom iets beter na over het geld dat we uitgeven. 
 Onbekende dingen van de menukaart bestellen 
We waren ooit durfals en bestelden gewoon het gerecht op de kaart dat het grappigste klonk. We zagen wel waarmee ze op de proppen kwamen. Nu bestellen we alleen maar bekende dingen. Dingen waarvan we weten dat we het lekker vinden. Heel af en toe bestellen we eens wat anders, maar met wat anders bedoelen we dan vaak een andere topping voor bovenop de pizza. 

Waar begin jij jezelf een beetje te oud voor te vinden?