Ouders hebben wel degelijk een favoriet kind

Lifestyle door Sascha
Dat sommige kinderen meer een papa’s kindje of een mama’s kindje zijn, dat wisten we inmiddels wel. Maar dat ouders ook een favoriet hebben als het gaat om hun kinderen? Zie je wel! Wij kinderen dachten dit al wel.

 
Eindelijk heeft de wetenschap een vraag beantwoord waar wij al die tijd stiekem al wel een antwoord op hadden, namelijk dat ouders wel degelijk een favoriet kind hebben. Moeders die roepen dat ze evenveel van al hun kinderen houden, pff. Herkenbaar? Wij kinderen weten wel beter.


Voorkeur

Je broer die altijd een groter stuk taart krijgt, of je zus die af en toe weleens een cadeautje toegestopt krijgt. Allemaal voorkeursbehandelingen. De studie is uitgevoerd door The Science of Us Notes, met aan kop socioloog Katherine Conger. Uit de studie is geconstateerd dat er binnen gezinnen, vaak onbewust, een voorkeur naar een kind uitgaat.
 
Het onderzoek
Conger vroeg samen met haar onderzoeksteam aan 384 paren van broers en zussen hoe zij zich voelden als het aankomt op hoe ouders hen behandelen. De vraag die centraal stond, was of ze een verschil in vergelijking merkte en of hun gevoel van eigenwaarde daardoor beïnvloed werd. Het onderzoeksteam nam ook de ouders onder de loep.
 
Uitkomsten
Guess what... Het blijkt dat ouders een voorkeur geven aan het eerstgeboren kind. Jongere broers en zussen vinden over het algemeen dat ze minder positieve aandacht krijgen en te maken krijgen met strengere regels. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat ouders hun lesje wel geleerd hebben bij het eerste kind.
 
Opmerkelijke bevinding
Hoewel geen van de ouders hun kinderen ooit zouden vertellen dat ze de een stiekem best een beetje verkiezen boven de ander, geeft 70 procent van de papa’s en 74 procent van de mama’s toe dat zij inderdaad een favoriet kind hebben. So, it’s all real. Het zit niet meer alleen in ons hoofd. Aan jou de eer dit artikel aan je ouders voor te leggen!
 
Denk jij dat jouw ouders een favoriet hebben?