Dit is de reden waarom een hond jou aankijkt tijdens het poepen

Lifestyle door Sascha

Mogen wij even de aandacht voor een extreem leuk onderzoekje dat er gedaan is? Wij hebben ons namelijk allemaal wel eens afgevraagd waarom honden je toch altijd aanstaren tijdens hun grote boodschap. Hier is het verlossende antwoord!

Honden kennen niet echt een schaamtegevoel als het aankomt op het doen van een grote boodschap. Lekker in het openbaar, no shame! Als je moet dan moet je, maar waarom staren ze ons dan keer op keer zo aan? Daar kunnen wij ook best ongemakkelijk van worden hoor!


Eindelijk is daar de wetenschap
Gelukkig is hier eindelijk de wetenschap bijgehaald! Zoveel als wij mensen genieten van karaktereigenschappen van dieren en proberen om hun belachelijk schattige expressies uit te leggen, hebben zij vaak niet eens de motieven die wij vermoeden. Dit legt dierenarts Dr. Kathryn Primm uit in een recente blog post op iheartdogs.com.
 
Ongemakkelijk oogcontact
In haar blog post geeft zij reactie op de vraag waarom honden je altijd aanstaren tijdens hun grote boodschap. Wij kunnen het ons namelijk niet voorstellen dat het fijn is om ongemakkelijk oogcontact te hebben wanneer je een uitgebreid bezoekje aan de toilet brengt. Guess what… Het antwoord blijkt opmerkelijker dan gedacht!
 
Het verlossende antwoord
De hond is niet in verlegenheid gebracht, gestrest of zelfs op zoek naar privacy. Nee, het gaat veel dieper dan dat. Zo instinctief als ze zijn, weten ze dat het nemen van een korte pauze ze blootstelt om aangevallen te kunnen worden. Op dit moment zijn ze niet in staat zichzelf te kunnen verdedigen tegen roofdieren of potentiële vijanden. Tijdens hun grote boodschap gebruiken ze jou om op te letten en om te controleren op tekenen van gevaar. Best wel slim, toch?

Is dit opmerkelijke fenomeen jou ook al weleens eerder opgevallen?