Zo vaak zou je van baan moeten switchen

Werk & studie door Elsemieke
Als je vaak van de ene naar de andere job hopt is dat meestal geen goed teken. Het zegt vaak wel wat dat je een baan niet lang kunt vasthouden of dat je niet in een team past. Tenminste, dat dáchten we, maar niets blijkt minder waar.
 
Iemand die elke paar jaar een andere job heeft en alles weer helemaal opnieuw gaat doen vinden we vaak een beetje zielig. Waarom kan hij of zij die baan niet vasthouden? Word je dan steeds ontslagen of heb je gewoon een korte spanningsboog? Tegenwoordig is het veel normaler om eens in de zoveelste tijd een nieuwe start te maken, maar wat is nu de beste tijd om je oude vertrouwde baan op te zeggen en aan een nieuw avontuur te beginnen? Wij hebben het antwoord voor je.

 
Biezen pakken
Hoe gek het ook klinkt, tegenwoordig is het niet meer zo gek om eens in de zoveelste tijd je biezen te pakken en van baan te veranderen. Als je het verlangen hebt om te blijven leren en jezelf te ontwikkelen is een nieuwe uitdaging wel goed voor je. Volgens een onderzoek van Forbes zitten er ook een hoop voordelen aan. Als je bijvoorbeeld langer dan twee jaar bij hetzelfde bedrijf blijft werken verdien je 50 procent minder dan wanneer je ook eens een ander avontuur begint.
 
Uit je comfortzone
Volgens de onderzoekers kan je het beste elke 2 tot 3 jaar van baan switchen. Niets vastgeroest in je baan zitten dus, want een jobchange zorgt ervoor dat je sneller vaardigheden op kunt bouwen. Je hebt immers maar een korte periode die je doorbrengt bij een werkgever, dus je hebt niet veel tijd om te laten zien wie je bent. Als je vaak van baan verandert kom je buiten je comfortzone en dat komt je eigen ontwikkeling alleen maar ten goede. Tijd voor een gesprekje met je baas?
 
Voel jij je nog comfortabel in je baan?