Zo herken je dat het tijd is om van baan te wisselen

Werk & studie door Chiara

 

Ga jij de laatste tijd met een knoop in je maag naar je werk? Is je pauze jouw ultieme rustmoment? Lijkt de wijzer van de klok niet naar voren te schuiven? En het is het een heus feestje wanneer de wijzer eindelijk op vijf slaat? 

 


Jouw weekenden voelen aan als een ware vakantie. Je kijkt namelijk vijf dagen per week uit naar dit moment. Maar wanneer het zondagavond is, begint de hel al. Jouw wekker zetten bezorg je al een aardige knoop in je maag. Je moet jezelf dan ook bijna aan je haren trekken om je naar je werk te begeven. De reis er naartoe lijkt uren te duren, om nog maar niet te spreken over de eeuwigheid die jij achter je bureau zit te tikken. Je kijkt vanaf het moment dat jij aankomt op kantoor uit naar het moment dat je de deur daar weer uitloopt. Gelukkig heb je tijdens je, veel te korte, pauze even een moment om op adem te komen. Maar zodra jij weer achter je pc kruipt lijken de wijzers van de klok amper te bewegen. Dat jij het niet naar je zin hebt op werk is geen geheim meer. Je hebt het al vaak gehad over een nieuwe uitdaging. Ook jouw zoekgeschiedenis staat vol met vacatures. Toch ben je er niet helemaal over uit. Ben je wel echt toe aan een nieuwe uitdaging, of moet je hier gewoon eventjes doorheen? Als jij jezelf hierin herkent betekent dit dat de tijd rijp is om van baan te wisselen! 
 
 
… Je hebt echt NOOIT meer zin om te gaan werken, je ziet zelfs al tegen je volgende werkdag op, wanneer je het kantoor verlaat. Je passie voor je werk is ver te zoeken! 
 
… Je hebt totaal geen klik met je collega’s of je baas. Je staat nooit op één lijn met ze en spendeert je pauzes alleen. 
 
… Je productiviteit is verminderd en niet omdat het vrijdagmiddag is, je ziek bent of een nacht hebt doorgehaald. Simpelweg omdat je jouw taken uitstelt, alles last minute doet en overwerken al helemaal niet meer aan de orde is. 
 
… Naast alles uitstellen, doe je ook minder je best. Je steekt zo min mogelijk input in je opdrachten en raffelt alles af. 
 
… Je hebt geen uitdaging meer in je baan, je verveelt je vaak en je hebt niet het idee dat je nog dingen leert. Je staat als het ware stil. 
 
… Muggen worden olifanten, je irriteert je namelijk mateloos aan de kleinste dingen die misgaan. 
 
… Je psychische en fysieke staat lijden onder je baan, je bent vaak moe, hebt veel stress en bent gespannen, je hebt vaak last van hoofdpijn en je spieren zitten enorm vast. 
 
 
… Je baan heeft een negatieve invloed op je sociale leven, omdat jij alleen nog maar kunt praten over hoe stom jouw werk wel niet is en niet meer kunt genieten van de leuke dingen in het leven, omdat jij alleen maar denkt aan werk. 

... Je telt de dagen af tot je een vrije dag hebt, of nog beter; vakantie! 
 
… Je baan slokt je op, je hebt geen tijd meer voor jezelf, vrienden en familie. 
 
… Niemand luistert naar je op werk, jouw ideeën worden weggeschoven en je voelt je niet meer betrokken bij het bedrijf. 
 
…  Je gelooft sowieso niet meer in het bedrijf, de werkwijze of de veranderingen passen absoluut niet bij jouw idealen en je kunt dit niet accepteren. 
 
Start de zoektocht naar een nieuwe werkplek maar als deze kenmerken jouw huidige situatie omschrijven. Het is niet heel slim om oude schoenen weg te gooien voor je nieuwe hebt natuurlijk! Maar het is ook niet fijn om te lang op die oude schoenen te blijven lopen. Wacht dus niet te lang, voor jouw schoentjes slijten! 
 
Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging, of zit jij goed op je plek?