Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

Zo ga je om met een collega die je niet mag

Op school kon jij jezelf nog sussen met de gedachte dat je na 4 jaar wel van die rotklasgenoot af zou zijn, maar God weet hoe lang jij nog zit opgeschept met je collega. Hoe kun jij dat mens in hemelsnaam uitstaan? 
 
Jij snapt ook wel dat niet iedereen jou aardig kan vinden. En je weet ook wel dat jij je daar niet al te druk om moet maken. Maar dat ene mens maakt je het leven wel een beetje zuur. Maar ja, jullie zullen toch samen moeten werken. Zo maak je het een beetje draaglijker voor jezelf.   
 
 

Stop met proberen
Als iemand jou niet mag, valt daar helaas niet altijd zoveel aan te doen. Stop met proberen de goedkeuring van deze persoon te krijgen, want als je het al een tijdje probeert en ze behandelt je nog als een grof stuk vuil, zal het waarschijnlijk niet komen. Verspil geen energie meer aan lief tegen hem of haar doen. Natuurlijk moet je wel normaal tegen iemand blijven doen, jullie blijven tenslotte collega’s. Maar die extraatjes die je deed in de hoop dat je collega bijtrok, mag je wel achterwege gaan laten. 
 
Beperk interactie 
Als je het idee hebt dat iemand jou niet mag en jij diegene ook maar moeilijk kunt uitstaan, is het beter om contact te beperken. Dit scheelt wat gefrustreerde momenten. Natuurlijk moet wel met iemand samenwerken, dus tijdens die vergadering kun je niet roepen dat je 'deze effe overslaat'. Maar je zou bijvoorbeeld wel een half uurtje later pauze kunnen nemen dan de desbetreffende persoon. 
 
Praat erover 
In onze punt hierboven hebben we het er doodleuk over dat kunt proberen minder met iemand te maken te hebben, maar als het echt niet langer meer kan, is het misschien toch goed om een keer een gesprek met iemand aan te gaan. Jij bent er vaak heilig van overtuigd dat diegene er op uit is jou het leven zuur te maken, maar in sommige gevallen heeft iemand oprecht niet door dat zijn of haar gedrag op jou overkomt als vervelend. En zelfs als diegene je daadwerkelijk niet mag, is het toch goed om eens met hem of haar te praten over hoe jullie jullie werksituatie kunnen verbeteren. 
 
 
 
Probeer roddelen te beperken 
Als je iemand niet mag, ben je geneigd om je beklaag te doen bij een ander. En laten we eerlijk zijn: vaak gebruik je niet heel nette woorden om de situatie te omschrijven. Je bent kwaad, dus je gooit alles eruit. Maar pas op: wanneer je over iemand roddelt, kan het maar goed dat je roddelmaatje het aan een ander vertelt en voor je het weet heb je een groot drama.  
 
Focus op leuke collega’s 
Als we iets niet leuk vinden, kijken we daar vaak alleen naar. Het houdt ons gewoon bezig. Hierdoor vergeten we soms dat we ook leuke collega’s hebben. Zonde, want zij zijn degenen die je werk wat leuker kunnen maken. Probeer zoveel mogelijk met je leuke collega’s te maken te hebben. 
 
Heb jij een collega die je niet mag? Zo ja, hoe ga jij daarmee om?