Waarom een zus goed is voor je carrière

Werk & studie door Sabine

Er waren genoeg momenten tijdens jullie jeugd waarop je haar liever kwijt dan rijk was, bijvoorbeeld toen zij vond dat jouw favoriete Barbie wel een knipbeurt kon gebruiken. Gelukkig ligt die tijd inmiddels ver achter jullie. Nu is jullie band precies zoals jullie ouders die altijd hadden voorgesteld. Maar daarnaast mag je je zus ook wel een bloemetje sturen, ze is namelijk heel goed geweest voor je carrière! 

Ze heeft je geleerd relaties te onderhouden
Wanneer jij en je zus ruzie hadden, was jij écht niet de eerste die ‘sorry’ ging zeggen. Toch wilde je na een ijzige afstandelijkheid van zeker 30 minuten wel weer met haar spelen. Maar ja, jullie hadden ruzie. Je leerde om je trots aan de kant te zetten om een relatie te onderhouden. 

 
Ze leerde je aan anderen te denken
Hoewel we in een tijd leven waarin iedereen maar voor zichzelf lijkt te kiezen, is het goed om ook eens aan een ander te denken. Hoewel jij vroeger soms liever dat chocolaatje voor jezelf hield, vond je het zielig als je zus niets had en gaf je haar toch een stukje. Maar wanneer ze haar hele reep al had verslonden en om die van jou bedelde, wist je wel beter. Hierdoor leerde je wanneer het goed is om eens aan een ander te denken, maar ook wanneer je voor jezelf moest kiezen.
 
Ze bracht je empathie bij
Je steekt niet zo snel je neus in andermans zaken, maar wanneer je zus niet lekker in haar sas zat, vroeg je meteen wat er aan de hand was. Even vragen hoe het nu écht met iemand gaat, is een kleine moeite.
 
Ze maakte je slimmer 
Als je geen zus (of broer) hebt, moet je alles altijd maar zelf ondervinden. Maar wanneer je een zus hebt, laat zij je vaak veel dingen zien. Andersom kun jij haar ook helpen als zij ergens niet uitkomt. Met z’n tweeën krijg je toch meer voor elkaar dan in je eentje. Door je zus ben jij wie je vandaag bent. 
 
Je bent een betere collega door haar 
Wanneer je zonder zus (of broer) bent opgegroeid, heb je sommige dingen iets minder goed geleerd dan anderen. Nee, de volgende dingen gelden niet voor iedereen, maar uit een Chinees onderzoek bleek dat enig kinderen vaak minder optimistisch en minder betrouwbaar zijn. Door een zusje te hebben, heb jij geleerd wat vertrouwen is. 
 
Ze zorgde ervoor dat je ambitieus werd
Wanneer jij een fantastisch plan in je hoofd had, was je zus er niet altijd van onder de indruk. Zou je dat niet zo of zo doen? Je enthousiasme werd meteen de grond in getrapt, maar ergens had ze wel gelijk. Je kon het best wel wat groter aanpakken. Door je zus leerde jij dat je soms best wat groter mocht dromen en denken.