Kleine gaatjes in je shirts? Hierdoor komt dat

Mode & trends door Chloe

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je trekt een shirt aan en ziet al snel dat er kleine gaatjes in zitten. Die kan dus wel de prullenbak in. Zonde, maar waar komen ze nou ineens vandaan? Wij gingen op onderzoek uit.

Kleine gaatjes in je kleding

Je herkent ze vast wel: rond je buik ontstaan er allemaal kleine gaatjes in je shirt. Misschien denk je dat het komt door het wassen, die riem of dat je last hebt van motten. Toch hoef je je hier zeker niet direct zorgen om te maken.

Hoe ontstaan ze?

Volgens Sophie Knottnerus van het Textielmuseum, heeft dit vaak niets te maken met motten of je riem, maar met de kwaliteit van de stof. Veel kledingproducenten kiezen namelijk voor het maken van een shirt met één draad. Dit is namelijk veel voordeliger dan twee draden. Dat betekent helaas ook dat de kwaliteit erg slecht is. Wanneer één zo'n dun draadje breekt ontstaat er dus direct een gat.

Slijtage

Deze draadjes kunnen breken door slijtage. Ze ontstaan dan ook vaak rondom je middel. Dit komt omdat je je shirt in je broek doet, je riem er tegenaan wrijft of je tegen de rand van het aanrecht leunt. Hierdoor kan zo'n draadje dus snel breken waardoor er gaatjes ontstaan. Maak je dus vooral geen zorgen over kledingmotten, maar investeer in wat duurdere shirts zodat je hier geen last meer van hebt.