Dit zijn de populairste Franse babynamen

Kinderen door Jennifer

Oui oui! Een heleboel mensen zijn dol op Paris en het is dan ook één van de populairste steden in Europa. De romantische plekken in de stad, de mooie taal en dan hebben ze vaak ook nog eens van die prachtige namen. Misschien zoek je nog inspiratie voor babynamen. Stop met zoeken! Wie weet is één van de populairste Franse babynamen de naam die jij zoekt voor je little one.

Lees ook: Pasgeboren baby? Dit moet je weten over doorslapen

Franse babynamen

Franse babynamen klinken allemaal net zo mooi en sierlijk als de Franse taal. Al zijn de namen gelukkig iets makkelijker om uit te spreken. Als je zoekt naar een unieke naam voor je baby, dan zit je bij Franse babynamen zeker goed. Vooral vergeleken met Nederlandse namen zijn Franse namen erg opvallend. Onderstaande namen waren in 2021 het populairst onder Franse baby’s.

Franse jongensnamen

Bij de populaire Franse jongensnamen springt één naam er direct bovenuit. We vragen ons sterk af of de populariteit van deze naam toevallig te maken heeft met een bepaalde Netflixserie over een Amerikaanse in Parijs. Hoe dan ook zie je de liefde voor de Franse taal (en het geloof) zeker terug in het lijstje met Franse babynamen.

1. Gabriel

Grote kans dat je de naam Gabriel meteen herkent uit Emily in Paris. In deze serie is Gabriel natuurlijk de knappe Fransman, waar Emily verliefd op wordt. Of de naam daadwerkelijk zo populair is door deze serie, weten we niet. Al weten we wel dat het in ieder geval een sterke en Bijbelse naam is. Gabriel betekent in het Hebreeuws namelijk letterlijk ‘(sterke) man van God’. Gabriel was één van de aartsengelen, die de geboorte van Jezus aankondigde.

2. Léo

In het Nederlands geef je je kind waarschijnlijk sneller de naam Leo, maar voor een meer unieke babynaam kun je er dus Léo van maken. Dat klinkt toch veel mooier? Dat vinden de Fransen in ieder geval wel. Léo is trouwens mogelijk afgeleid van het Latijnse woord ‘leo’ of het Griekse woord ‘leoon’, dat allebei ‘leeuw’ betekent. Rawr!

3. Raphaël

Net als Gabriel is ook Raphaël weer een Bijbelse naam. Blijkbaar hebben ze in Frankrijk iets met het geloof. Al klinken Bijbelse namen vaak wel sierlijk. Erg passend bij het Frans! De naam Raphaël is afgeleid van Rafaël, dat een Hebreeuwse jongensnaam is. Het betekent ‘God geneest, heeft genezen’.

4. Louis

In de lijst met populairste Franse babynamen staat kennelijk ook een Nederlandse naam. Wát? Ja, Louis is zowel Germaans als Nederlands. De babynaam is afgeleid van Lodewijk, dat een zogenoemde tweestammige naam is. Het eerste deel betekent ‘beroemd’ of ‘buit maken (op de vijand)’, wat twee nogal verschillende betekenissen zijn. Het tweede deel daarentegen betekent ‘strijd’ of ‘strijder’. Daarom werden in de middeleeuwen waarschijnlijk diverse koningen Lodewijk genoemd.

5. Arthur

Dan hebben we tot slot nog de Franse jongensnaam Arthur, die geen duidelijke betekenis heeft. Aan de ene kant wordt het gekoppeld aan het Keltische woord ‘artus’, dat ‘beer’ betekent of ‘gwr’ in het Welsh. Dat betekent ‘held’. Al kan er dus ook een verband zijn met het Oudnoorse ‘arnthor’. Dat is een mix van ‘arend’ en ‘Thor’. Wat we in ieder geval zeker weten, is dat de naam Arthur beroemd werd door de verhalen over king Arthur. Weer een krachtige naam voor je kleine jongen!

Franse meisjesnamen

Wat betreft de populairste Franse meisjesnamen, zien we ook nu weer de liefde voor de Franse taal terug. Al zijn de meest populaire Franse babynamen voor meisjes ook wel vrij modern. Toch blijven de namen iets sierlijks hebben. Vooral wanneer je elke naam opleest met een Frans accent. Magnifique!

1. Jade

De nummer 1 bij de populairste Franse meisjesnamen is meteen geen écht Franse naam. Al hebben ze nog wel bij een buurland gezocht. Jade is namelijk een Spaanse naam en afgeleid van de edelsteen jade. De babynaam komt van het Spaanse piedra de la ijada en betekent ‘steen van de flank’. Grappig weetje: oorspronkelijk was Jade blijkbaar een uniseks babynaam. Toch komt de naam tegenwoordig vooral voor als meisjesnaam.

2. Louise

Bij de populaire jongensnamen kwamen we al Louis tegen en nu blijkt de vrouwelijke variant, Louise, één van de populairste meisjesnamen in Frankrijk. Ha! Net als Louis is ook Louise afgeleid van de Germaanse naam Lodewijk. De naam Louise is officieel de Franse vorm van deze naam.

3. Emma

In Nederland is Emma al jarenlang één van de populairste meisjesnamen en ook in Frankrijk geven ouders deze naam graag aan hun newborn meisje. De kans is dus zeer groot dat je kleine meisje naamgenootjes tegenkomt. De naam Emma is wel een krachtige naam, dat ‘verbonden, machtig’ betekent.

4. Ambre

Het lijkt alsof de Fransen een naam verkeerd schreven, maar Ambre is echt één van de populairste Franse namen. Het is ook een Franse naam en wel afgeleid van de naam Amber. Amber is vervolgens de naam van de oranjegele kleur van een barnsteen. Al kan de naam Ambre ook zijn afgeleid van het Arabische woord ‘ambar’, dat ‘reukstof’ of ‘zonlicht’ betekent. Aha!

5. Alice

Tot slot staat ook de naam Alice hoog op het lijstje bij de Franse meisjesnamen. Deze naam is afgeleid van de jongensnaam Aalt, die net als de vrouwelijke versie Aaltje, afkomstig is van Adelwald. Dit is een Germaanse naam, dat ‘edele heerser’ betekent. Al zit er ook een mogelijke Nederlandse geschiedenis achter de naam Alice. Zo kan Aalt ook zijn afgeleid van het Friese Aaielt, dat een twist is op de naam Agiwald. Deze naam betekent dan weer ‘heerser met het zwaard’ of ‘machtig met het zwaard’. Interesting.

Lees ook: Dit zijn de populairste Italiaanse babynamen