Dit zijn de populairste Nederlandse babynamen

Kinderen door Jennifer

In Nederland blijven we vaak wel loyaal aan babynamen. Al komen er elk jaar ook een hoop nieuwe, moderne namen bij. Wil je graag weten wat momenteel de populairste Nederlandse babynamen zijn? Zoek niet verder. Hier vind je de top vijf van meest populaire jongens- én meisjesnamen in Nederland.

Lees ook: De mooiste bijbelse namen

Nederlandse babynamen

Waar Nederlandse babynamen vroeger nog oer-Hollands klonken, zijn de babynamen tegenwoordig vaak afgeleid uit het Engels. Zo zien we in ieder geval in deze lijst met populairste Nederlandse babynamen. Mocht je nog inspiratie zoeken voor een leuke babynaam of juist willen weten welke namen niét meer uniek zijn, lees dan snel verder.

Nederlandse jongensnamen

Als kersverse ouder heb je genoeg dingen om over na te denken. Een beetje hulp bij het kiezen van een babynaam kan dus zeker geen kwaad. Misschien is één van deze Nederlandse jongensnamen wel leuk voor jouw newborn. Al weten we niet of we de namen helemaal Hollands kunnen noemen, maar mooi zijn ze wel!

1. Noah

Ver bovenaan de lijst staat de Hebreeuwse naam Noah, dat is afgeleid van Noach. Hoewel Noach eigenlijk de Nederlandse versie is van Noah, staat toch Noah bovenaan de lijst met populairste Nederlandse jongensnamen. Een naam die je waarschijnlijk erg bekend voorkomt. Ark van Noach, anyone? Het is dan ook een Bijbelse naam en betekent ‘rust, troost’. In totaal kregen 871 jongens in Nederland vorig jaar deze mooie naam.

2. Liam

Ook de volgende naam is totaal geen Nederlandse naam, maar wel één van de populairste Nederlandse babynamen. Liam is de Ierse variant op de Germaanse naam Wilhelm en een samenvoeging van twee naamstammen: ‘Wil’ en ‘helm’. ‘Wil’ betekent ‘wilskracht, streven’ en ‘helm’ betekent ‘helm, beschermer, koning’. Uiteindelijk kwam de naam Wilhelm naar het Verenigd Koninkrijk via de Franse naam Guillaume, die vervolgens weer een twist kreeg. Zo werd de naam eerst nog William en later dus Liam. Interessant! In totaal werd de naam Liam vorig jaar aan 666 Nederlandse jongens gegeven.

3. Luca

De babynaam Luca klinkt op het eerste gehoor vrij Italiaans en ja, dat klopt. Luca is een verkorte versie van de naam Lucas, dat dan weer is afgeleid van Lucanus. Deze naam betekent ‘afkomstig uit Lucanië’. Dat is een gebied in Zuid-Italië. Waarom de naam Luca nu zo is overgewaaid naar Nederland, weten we niet. Al heeft het misschien wel te maken met het feit, dat veel Nederlanders elk jaar weer op vakantie gaan naar Italië. Hoe dan ook kregen 664 Nederlandse jongens vorig jaar Luca als babynaam.

4. Lucas

Op de vorige plek kwamen we al de variant tegen op deze naam, maar ook het origineel is blijkbaar erg populair in Nederland. Lucas werd vorig jaar namelijk aan 652 Nederlandse jongens gegeven, waardoor het zeker een plekje verdiend in de lijst met populairste Nederlandse jongensnamen.

5. Mees

Dan hebben we nog de zeer geliefde naam Mees, wat een korte versie is van Bartholomeüs. Eh, wat? Deze Hebreeuwse naam betekent ‘zoon van Talmai’. ‘Talmai’ betekent ‘de vorentrekker’ of ‘rijk aan rimpels’. O, fijn vooruitzicht. Al heeft Bartholomeüs mogelijk ook een connectie met de Griekse naam Ptolemeus, wat dan weer ‘de oorlogszuchtige’ betekent. In het Hollands is de mees gewoon een zangvogel, die je in veel Nederlandse tuinen tegenkomt. En dus ook in veel Nederlandse wiegjes.

Nederlandse meisjesnamen

Een lijst met de populairste Nederlandse babynamen is natuurlijk niet compleet zonder de populairste meisjesnamen. Vergeleken met de pasgeboren jongens klinken de populairste Nederlandse meisjesnamen wel meer Nederlands. Zo staat één naam nog steeds ver bovenaan. Al worden ook bij de meisjes de babynamen steeds moderner.

1. Emma

Emma is al jaren een zeer populaire Nederlandse babynaam en staat ook nu weer bovenaan de lijst met populairste Nederlandse meisjesnamen. Vorig jaar kregen 677 meisjes de naam Emma, waardoor de naam op nummer één staat. De naam Emma is een verkorte versie van namen, die beginnen met ‘ermin’ of ‘irmin’. Deze naamstammen betekenen ‘verbonden, machtig’. Een krachtige naam voor een sterke baby!

2. Julia

Dat de naam Julia hoog staat in de lijst met populairste babynamen, komt misschien wel door het liedje van Nick & Simon. Al is het ook gewoon een mooie naam met een erg jeugdige betekenis. Letterlijk, want de naam Julia zou ‘de jeugdige’ betekenen. Julia is afgeleid van de Latijnse familienaam Julius. Al kan er ook een verband zijn met het Griekse woord ‘ioulos’, dat ‘de eerste, wollige baardharen’ betekent. Right. Gelukkig is de echte oorsprong van de babynaam Julia niet helemaal bekend. Het kan namelijk ook nog zijn gevormd uit Jovilius, dat ‘aan Jupiter gewijd’ betekent. Wat een diepzinnige naam, dat vorig jaar aan 655 lucky Nederlandse meisjes werd gegeven.

3. Mila

Dan komen we aan bij een babynaam, die best origineel klinkt. Toch hebben inmiddels veel Nederlandse kinderen deze naam gekregen. De babynaam Mila is afgeleid van Slavische namen, die het woord ‘milu’ bevatten. Dat betekent ‘geliefd’. Ah! Soms komt de naam ook voor als Emilia of Camilla, waardoor de naam Mila ook ‘zacht, vriendelijk’ als betekenis krijgt. Een zeer lieve naam, die vorig jaar aan 624 meisjes werd gegeven.

4. Sophie

Net als de films van Mamma Mia!, met hoofdpersonage Sophie, is ook de naam Sophie erg populair in Nederland. Wie weet zijn deze films de reden, dat Sophie één van de populairste Nederlandse meisjesnamen is. Sophie is overigens gebaseerd op de Griekse naam Sophia, wat erg passend is bij de eerdergenoemde film. Hoe tof! De naam betekent ‘(levens)wijsheid’. 620 Nederlandse meisjes kregen vorig jaar deze wijze naam.

5. Olivia

Tot slot een meisjesnaam dat is afgeleid van het Latijnse woord ‘olivarius’, wat bijna klinkt als de babyvoeding. De naam Olivia betekent ‘olijfboom’ of ‘olijfboomplanter’ en is daarnaast ook afgeleid van de jongensnaam Olivier. Vorig jaar kregen 591 Nederlandse meisjes de prachtige naam Olivia.

Lees ook: 16 x bijzondere babynamen die vooral in de Randstad voorkomen