Johan Derksen wil met Vandaag Inside stoppen: "geen plek meer voor mij"

Media door Elsemieke

Kleine kans dat je het gemist hebt: Johan Derksen penetreerde in de jaren zeventig een bewusteloze vrouw met een kaars. Heel Nederland spreekt over het incidient en in het bijzonder de laconieke manier waarop Johan zelf hiermee omgaat. 

Johan opent het gesprek in Vandaag Inside door uit te leggen dat zijn uitspraken van dinsdagavond waren aangedikt en niet volledig klopten. “Ik had niet meer alle feiten paraat." Johan is vanwege zijn uitspraken inmiddels ontslagen door de radiodirecteuren en schouwburgdirecteuren waar hij voor werkte. “Je glijdt één keer uit en de cancelfamilie valt over je heen en je wordt overal geliquideerd. Er is in Nederland geen plek meer voor Johan Derksen.”

Jolige sfeer

Johan zegt wel dat hij snapt waarom er zoveel kritiek is op zijn optreden. "Het is een grote chaos bij dit programma en dat is mijn schuld. Als het Nederland een hekel aan je heeft, dan kun je niet zeggen dat heel Nederland gek is. Ik heb het verhaal als een smeuïge anekdokte verteld, maar daar leent het onderwerp zich niet voor. Daardoor ontstond er een jolige sfeer."

Bijzonder kwetsend

Inmiddels hebben de partners TOTO en Stella Fietsen alvast hun samenwerking met Vandaag Inside beëindigt. Ook Radio West wil niet meer in het programma verschijnen. Ook het OM heeft na de uitspraken van Johan Derksen besloten een opsporingsonderzoek in te stellen. "Dit onderzoek is gericht op de waarheidsvinding van mogelijk strafbare gedragingen waarover in dat programma gesproken is. Daarbij roepen wij betrokkenen op, voor zover dat nog mogelijk is, hun verhaal te doen. Duidelijk is dat hier sprake is van zeer af te keuren grensoverschrijdend gedrag. Daarbij is ook de wijze waarop er in het tv-programma over gesproken wordt bijzonder kwetsend. Dit kan slachtoffers van zedenfeiten ook na een lange tijd diep raken."

Foto: Vandaag Inside

Lees ook: Openbaar Ministerie gaat uitspraken van Johan Derksen onderzoeken