Bestaan er ook duurzame luiers?

Kinderen door Redactie Ze.nl

Het aanbod aan luiers is enorm, maar helaas is niet elke luier even goed voor het milieu. Jaarlijks zorgt een kindje voor bijna 300 kilogram aan afval. Het is dus belangrijk om alle materialen die voor luiers gebruikt zijn goed te recyclen. Als ouder kun je helpen door bijvoorbeeld het gebruik van herbruikbare luiers. Dit blijkt alleen niet de meest ideale oplossing voor sommige ouders. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook verschillende duurzame wegwerpluiers. Wij leggen uit waar je hierbij op moet letten.

duurzame luiers

Lees ook: Niet schrikken: zoveel kosten luiers per jaar

Waarom een eco-luier?

Totdat jouw kindje zindelijk is, zullen er dagelijks meerdere luiers doorheen gaan. Wanneer je niet let op het soort luier dat je koopt, komen hierdoor veel slecht- of niet-afbreekbare materialen in het milieu terecht. Kies daarom voor luiers die gemaakt zijn van afbreekbare stoffen, zoals de duurzame luiers van Kruidvat. Overigens is niet alleen het materiaal van de luier zelf de boosdoener. Er zijn ook andere kenmerken die bij kunnen dragen aan de duurzaamheid van een luier.

Verpakking

Veel verpakkingen zijn gemaakt van plastic. Laat dat nou net het minst milieubewuste materiaal zijn. Het kan niet tot nauwelijks afgebroken worden, waardoor het vaak in de natuur belandt. Goed dus om je plastic verbruik te verminderen. Verpakkingen van duurzame luiers zijn gemaakt van materialen die beter afbreekbaar zijn, zoals suikerriet of papier.

Productie

Bij de productie van luiers kunnen veel chemische stoffen vrijkomen die het milieu vervuilen. Fabrieken die duurzame luiers produceren proberen dit zo milieubewust mogelijk te doen, bijvoorbeeld door het gebruik van groene stroom en zonder uitstoot van chemische stoffen. Ook kan het zijn dat bedrijven de uitgestoten CO2 compenseren door bomen te planten of projecten te steunen die ontbossing tegen gaan. 

Transport

Om een luier van A naar B te krijgen zijn vaak vrachtwagens nodig die CO2 uitstoten. Bedrijven die duurzame luiers produceren zorgen ervoor dat deze uitstoot zo laag mogelijk is, of dat zij de hoeveelheid CO2 compenseren. 

Gebruiksduur

Van welk materiaal een luier gemaakt is, bepaalt hoe lang hij gedragen kan worden. Duurzame luiers zijn vaak van materialen gemaakt die langer droog blijven. Hierdoor blijft de luier langer schoon en hoef je jouw kindje minder vaak te verschonen. Dat scheelt je een hoop luiers én geld.

Wanneer is een luier duurzaam?

Er bestaan verschillende keurmerken die aangeven of een luier(merk) duurzaam is. Deze vind je terug op de verpakking. Let daarom bij aankoop goed op of de luier over een of meerdere keurmerken beschikt.

EU Ecolabel

De EU stelt verschillende eisen aan milieubewuste productie. Als het EU Ecolabel op de verpakking wordt weergegeven, voldoet de luier aan alle eisen die de EU hieraan stelt. Sommige landen hebben hun eigen keurmerk die ook gebruikt kan worden, zoals “Milieukeur” in Nederland, “Nordic Swan” in Scandinavië en “Marque NF Environment” in Frankrijk. 

FSC

Sommige materialen kunnen een negatieve invloed hebben op het regenwoud. Voldoen luiers aan het FSC-keurmerk? Dan komt het hout dat wordt gebruikt voor de luiers uit verantwoord beheerde bossen. In deze bossen wordt het leefgebied van planten en dieren niet bedreigd.

Lees ook: 16x de mooiste babynamen met twee lettergrepen