Plantlovers opgelet! Zo stek je een pannenkoekenplant

Wonen door Chloe

Het is voor veel mensen een nieuwe hobby: stekken. Een heerlijke bezigheid waar we enorm veel plezier uit kunnen halen. Is jouw favoriete plant de Pilea Peperomioides, oftewel de pannenkoekenplant? Dan hebben we goed nieuws voor je. Hoewel je het in eerste instantie niet zou denken, is ook deze ideaal om te stekken. Wij vertellen je hoe.

stek een pannenkoekenplantLees ook: Superhack: dankzij bananenwater groeien je planten megasnel

Zo stek je een pannenkoekenplant

Deze plant is allesbehalve moeilijk om te stekken. Ook als je het nog nooit hebt gedaan kan dit bijna niet misgaan. Ideaal dus als je wilt beginnen met plantjes stekken. Het enige wat je moet doen is de volgende stappen volgen:

  • Stap 1: Zoek in de grond naar de babyplantjes. Deze herken je doordat ze, vaak in kleine groepjes, uit de aarde komen.
  • Stap 2: Graaf de babyplantjes nu voorzichtig uit met je vingers. Zorg er hierbij voor dat je de moederplant en de wortels niet beschadigt. 
  • Stap 3: Knip nu de babyplantjes van de moederplant af. Zorg hierbij altijd voor een schone tang of schaar.
  • Stap 4: Wanneer het stekje nog geen wortels heeft zet je deze eerst twee tot drie weken in het water. Zorg er hierbij voor dat de bladeren het water niet raken.
  • Stap 5: Heeft je stekje zes tot acht wortels? Dan is het tijd om hem te verplaatsen naar potgrond. Het is belangrijk dat je de grond goed vochtig houdt en het plantje neerzet op een plek met veel licht, maar niet in de volle zon.

Verzorging

Gelukt? Congrats! Je hebt je eigen pannenkoekenplant gestekt. Nu op naar de volgende stap: de plant in leven houden. Dit is bij de Pilea Peperomioides heel eenvoudig. Het is een echte kamerplant, dus hij houdt niet van koude temperaturen, maar alles boven de 10 graden is prima. In het voorjaar kan je plant flink gaan groeien. Zorg er dus voor dat je het plantje op tijd verpot. Verder wordt het plantje erg blij van veel licht. Op de vensterbank is niet ideaal, want dat is net iets te warm. In de buurt van het raam of de vensterbank is echter perfect. Succes!

Heb je toch nog wat extra hulp nog tijdens het stekken? Check dan deze video waar je stap voor stap mee kunt doen.

Lees ook: Plantkillers opgelet: deze planten krijg zelfs jij niet dood