Serieus?! Presentator vraagt winnares voetbalprijs om te twerken

Media door Laura

Gisteren werd de Gouden bal, de Oscars voor professionele voetballers, voor het eerst aan een vrouw overhandigd. Dit historische moment is een grote stap voor de emancipatie voor vrouwelijke profvoetballers. Jammer genoeg werd haar moment verziekt toen de Franse presentator Martin Solveig heel lollig vroeg: "wil je twerken?"

Lees ook: Help Mijn Man is Klusser: John bijna over z'n nek door stank in levensgevaarlijk huis

Nee

De 23-jarige winnares - Ada Hegerberg - reageerde resoluut met 'non' en wandelde het podium af. Over de hele wereld wordt verbaasd gereageerd op de ongepaste vraag van Martin Solveig. Toptennisser Andy Murray: "Waarom krijgen vrouwen nog steeds met zulke shit te maken? Welke vragen stelden ze eigenlijk aan (voetballers, red.) Mbappé en Modric? Ik kan me voorstellen dat het iets met voetbal te maken had. Aan iedereen die denkt dat het gewoon een grapje was: dat was het niet. Ik ben mijn hele leven al bij sport betrokken en het is ongelooflijk hoeveel seksisme erin heerst.'" Ook op social media regent het berichten van afschuw.

Niet boos

De presentator bood na het voetbalgala in Parijs zijn excuses aan bij de Noorse voetbalster. Hoewel het in de video lijkt alsof ze dit 'grapje' echt niet kon waarderen, zei Ada later: "Ik ben niet boos. Ik vatte het ook niet als iets seksistisch op of beledigends op. Ik denk dat we over heel wat andere zaken kunnen praten als het om seksisme gaat."

Solveig laat via Twitter weten gechoqueerd te zijn over de ophef. Volgens hem gaat het om een misverstand veroorzaakt door de taalbarrière. In een latere tweet biedt hij zijn excuses aan aan iedereen hij heeft beledigd. 

Lees ook: Video: Arjen Lubach blaast 538-dj's omver met freestyle rap

Beeld: Brunopress