Twitter is woest over 'homofobe' column van moeder over 10-jarige 'gayzoon'

Media door Laura

Een artikel uit de 'wijkglossy' van Amsterdam-Zuid gaat als een lopend vuurtje social media over. Waarom? De column getiteld 'gayzoon' in het blad stoot veel mensen voor het hoofd, omdat het homofoob zou zijn. 

homozoon

Lees ook: Whatsapp komt met nieuwe handige functie... behalve als je van sexting houdt

Kans om uit te kast te komen

Het verhaal is geschreven door een moeder uit Oud-Zuid, die volgens het blad het perfecte leven leidt, "ten minste, zo lijkt het". In de column schrijft de vrouw hoe er vermoedens zijn dat haar 10-jarige zoon homo is, omdat hij nieuwsgierig is naar zaadlozingen. De moeder vertelt hoe ze in gesprek gaat met haar kind, om hem "een uitgelezen kans te geven om uit de kast te komen" Of-ie misschien liever op ballet gaat dan voetbalt, of liever gaat shoppen dan gamen. Aan het einde van de column blijkt dat hij niet op jongetjes valt, maar nieuwsgierig was naar het onderwerp zaadlozing vanwege een spelletje. 

Of het nu bedoeld is als satire of niet, Twitteraars zijn woedend en noemen de column 'homofoob'. Vooral uitspraken als "Typische homo, dacht ik nog", "Ordinair joch uit Slotermeer" en "ik was opgelucht, het 'je zoon is gay'-gesprek en homo-zoontherapie waren me bespaard gebleven." vallen niet in goede aarde.

Tegen LINDAnieuws heeft de redactie van ZieOudZuid laten weten geschrokken te zijn van de commotie. "Jules is een fictief personage dat naast het ‘stereotype Zuidbewoner’ vooral zichzelf op de hak neemt. De columns van Jules zijn ironisch en satirisch van aard en zijn absoluut niet bedoeld om mensen te kwetsen. Aan diegene bij wie dit toch het geval is geweest wil Jules haar welgemeende verontschuldigingen aanbieden. Haar opmerkingen zijn altijd dusdanig ongenuanceerd, waarmee wij ervan uit gaan dat deze met een flinke korrel zout gelezen worden. Het gaat hier duidelijk om een fictieve bijdrage. De diversiteit maakt Zuid tot wat het is en deze kracht hopen we met het magazine ook uit te stralen." 

Lees ook: Grote verbazing om foute 'Liefde is...'-illustratie in De Telegraaf