Model openhartig over harde modellenwereld: 'Ik viel 10 kilo af en was nog steeds te dik'

Media door Roos

Het valt niet mee om je hoofd boven water te houden in de harde modellenwereld. Vaak genoeg zien we schrijnende verhalen voorbij komen en dit is ook zo'n gevalletje. Model Rosalie Nelson vond dat het eens afgelopen moest zijn met het 'dun, dunner, dunst'-gehalte in de mode-industrie en schreef er een column over: "Met maatje 36 en een leeftijd van 21 was ik te dik en te oud."

Botten uitsteken

"Na twee jaar in Australië als model gewerkt te hebben, verhuisde ik naar Londen om met grotere modellenbureaus te werken. Die vonden me allemaal te dik met maatje 36 en te oud met 21 jaar. Een bureau zou me aannemen als ik eerst wat af zou vallen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik viel tien kilo van mijn toch al magere 58 kilo af, maar ze vonden mijn botten nog niet genoeg uitsteken. Dat was het moment dat ik dacht: nu is het klaar. Ik moest voor mezelf opkomen."

Harde wereld

Het model werd altijd verteld dat ze niet met fotografen of designers mocht praten. Het was niet aan modellen om persoonlijkheid te laten zien of zelfs maar te glimlachen. "Modellen leven in een harde wereld. Er is veel onderlinge concurrentie en jaloezie en er wordt op elk kleine detail gelet. Bijna elk model dat ik ken is weleens lastig gevallen door een fotograaf of voelde zich meer dan eens ongemakkelijk tijdens een klus. En zo niet, dan werden ze wel op een extreem streng dieet gezet."

 

@brianrolfephoto

A post shared by Rosalie Nelson ๐Ÿผ๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡บ (@rosalienelson) on

Petitie

Rosalie, inmiddels 26 jaar, startte een petitie om de mode-industrie een gezondere wereld te maken voor modellen. "Ik wil voor andere modellen opkomen en me hard maken voor nieuwe regelgeving rondom veiligheid en gezondheid in de industrie. Verandering is altijd spannend, maar in dit geval kan het alleen maar positief uitpakken."

Bron: Metro UK

Beeld: Unsplash via Jacqueline Day