De 'Nederlandse Harvey Weinstein' is bekend: Job Gosschalk bekent 'grensoverschrijdend gedrag' in verklaring

Media door Redactie Ze.nl

Al een tijdje gonst het van de beschuldigingen en bekentenissen rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag in de filmwereld. De daarbijhorende hashtag #metoo sloeg al snel over van Holly- naar Hillywood: ook in Nederland zou er een 'Nederlandse Harvey Weinstein' actief zijn: een casting director die ontoelaatbaar seksueel gedrag zou hebben vertoond. Meerdere acteurs gaven dit toe, maar niemand wilde een naam noemen uit angst om niet meer gecast te worden. Echter ging de naam van Job Gosschalk al snel door de wandelgangen. De oud-casting director van Kemna Casting komt nu zelf met een verklaring.

Verklaring

De verklaring is te lezen op de website van Kemna Casting, waar hij tot tien jaar geleden casting director was. 

“De afgelopen weken ben ik het onderwerp geweest van geruchten over mijn omgang met acteurs. Het klopt dat ik één-op-één met acteurs aan scènes heb gewerkt, ook bij mij thuis. Het is voorgekomen dat ik daarbij acteurs heb gevraagd hun kleren uit te doen. Ik ben daarbij in een aantal gevallen - besef ik nu - over grenzen gegaan. Ik heb onvoldoende rekening gehouden met het verschil tussen mijn positie en die van een acteur.

Ik wil benadrukken dat mijn (oud-)collega’s bij o.a. Kemna Casting waar ik tot 2008 als casting director werkte en bij Kemna & Zonen waar ik sinds 2008 als regisseur en producent werkzaam ben hier nooit van op de hoogte zijn geweest.

Er is bij mijn beste weten in deze situaties van speloefeningen nooit sprake geweest van fysiek contact. Mij bereiken ook allerlei wilde geruchten over drugs, betasten en minderjarigen. Van die verhalen wil ik met grote stelligheid afstand nemen. Daar is absoluut geen sprake van geweest.

Als ik mensen heb gekwetst of een pijnlijke herinnering heb bezorgd, spijt mij dat heel erg. Die mensen zou ik graag persoonlijk mijn excuses willen aanbieden. Ik kan niet ontkennen dat ik over grenzen ben gegaan en daarom doe ik voor nu een stap terug. Ik leg mijn werkzaamheden als producent en regisseur neer. Dit is een eenmalige verklaring, waarmee ik hoop een einde te maken aan de geruchten. Ik ben de komende periode niet beschikbaar voor interviews of commentaar.”

FIlms en series

Job Gosschalk heeft vele series en films geregisseerd en geproduceerd: zo komt de serie 't Schaep van zijn hand en zat hij achter films als De Marathon, Alles is liefde en Jeuk. Hij legt nu per direct al zijn werk neer. 

Lees ook: Foto: Paparazzo probeert naaktfoto's Sia te verkopen en dat lost ze briljant op