Deze landen hebben de slechtste balans tussen werk en privé

Werk & studie door Roos

We hebben allemaal wel die ene vriend(in) die continue zakelijke belletjes zit te plegen tijdens een verjaardag. Let's face it: de een is nu eenmaal beter in het vinden van de balans tussen werk en privé dan de ander. Hetzelfde geldt voor landen en steden in de wereld. Sommige landen hebben het goed voor elkaar en anderen slaan de plank volledig mis.

Lees ook: WIN: Doe mee aan ons onderzoek en win OGX haarpakket

Wie scoort het beste?

Het is algemeen bekend dat in Noord Europa de balans tussen werk en vrije tijd gewoon goed is. En dan kunnen we het beste massaal naar Denemarken emigreren, want dat land scoort een 9.8 op de OECD Better Life Index. Bij deze schaal (van 1 tot 10) wordt gekeken naar het aantal uren dat er gewerkt wordt en hoeveel tijd men overhoudt voor zichzelf en familie. Denemarken nails it!

Nederlandse mama's zijn de heldinnen

Dat we het in Nederland ook goed doen komt vast niet als een verrassing. Maar wat je waarschijnlijk nog niet wist is dat deze hoge score met name komt door de moeders in Nederlandse gezinnen, die naast de opvoeding van hun kids vaak ook part-time werken. Door deze multi-task skills hebben Nederlandse families meer geld dan vroeger om leuke dingen te doen. Lekker bezig mama’s!

Welke landen scoren het laagst?

Helaas zijn er ook landen die geen kaas hebben gegeten van de balans tussen werk en privé. Onderaan de meter met een score van 0 (!) bungelt Turkije. Hier werkt wel 39 procent van de mensen meer dan 50 uur per week! Ook in Mexico en Israel wordt hard gewerkt en houden mensen maar weinig tijd over om door te brengen met familie en vrienden. Volgens de OECD Better Life Index is dit een probleem, omdat een slechte balans tussen werk en privé negatieve effecten kan hebben op het hele gezin. 

Lees ook: Onderzoek: we werken maar drie uur per dag