Het oudste kind is het beste gelukt

Kinderen door Mariëlle

Dat gebakkelei over wie er nou het best gelukte resultaat van je ouders is lijkt een never ending story. Maar ze zeggen altijd dat hoe meer bewijs je hebt, hoe geloofwaardiger het wordt. Middelste en jongste kinderen, begraaf de strijdbijl maar, want tegen deze vijf redenen kun je niet op. Blijkbaar zijn de kids die als eerste vanuit je moeders buik het levenslicht zien het beste in alles. Gemiddeld genomen dan. Dit wil natuurlijk niet betekenen dat dit ook geldt voor jouw broer of zus. Over het algemeen zijn oudste kinderen...

... zijn slimmer
Gemiddeld hebben oudste kinderen een hoger IQ. Uit een onderzoek uit 2007, onder 250.000 Noorse kinderen, bleek dat de oudste kinderen gemiddeld een hoger IQ hadden met 2,3 punten. Er wordt gedacht dat het er vooral mee te maken heeft omdat oudste kinderen vaak dingen aan hun jongere broertjes en zusjes leren, waardoor ze de informatie beter kunnen onthouden.

... hebben meer verantwoordelijkheid
Dat het oudste kind meer verantwoordelijkheid kent klinkt logisch. Wie moest er altijd op het kleine broertje of zusje passen als de ouders de deur uit waren? En wie nam die kleine opdonders aan de hand op ontdekkingsreis naar de echte wereld? Precies, de oudste.

... zijn succesvoller
Zowel vroeger op school als later in het werkende leven zijn de oudste kinderen het meest succesvol. Ze zijn prestatiegerichter, omdat ze hun ouders willen pleasen en omdat ze hun jongere broertjes en zusjes willen overtreffen.

... zijn gehoorzamer
Omdat de oudste kinderen verantwoordelijker zijn, kunnen ze beter omgaan met regeltjes.

... zijn bewuster
Oudste kinderen zijn sneller geneigd om te accepteren. Ze zijn minder neurotisch dan hun broertjes en zusjes.

Bron, bron, bron, bron, bron