Alcohol tijdens de zwangerschap niet schadelijk?

Kinderen door Vrouwen redactie

Tijdens een zwangerschap moet je geen alcohol en koffie drinken. Toch? In het boek Expecting Better van economisch professor Emily Oster weerlegt ze heel wat zwangerschapsregeltjes... Ze vindt dat veel onderzoeken naar de effecten van alcohol en cafeïne tijdens de zwangerschap niet helemaal kloppen. Toen ze zelf zwanger werd en van de dokter haar dagelijkse vier koppen koffie op moest geven, is ze zelf alle feiten gaan bekijken en kwam ze erachter dat het onderzoek waarin wordt geschreven dat koffie en miskramen met elkaar verband houden wat foutjes bevatte. Ze heeft toen zelf besloten door te gaan met koffie drinken, omdat ze vond dat er niet genoeg bewijs was om haar te laten stoppen.

Hetzelfde gold voor het drinken van alcohol. Een onderzoek heeft ooit geschreven dat een alcoholisch drankje per dag al kan zorgen voor gedragsproblemen bij kinderen. Toen ze dit onderzoek ging bekijken kwam ze erachter dat 18% van de ondervraagde vrouwen helemaal niet dronk en 45% gebruikte, naast het drinken van alcohol, ook graag van cocaïne… Aangezien dit de resultaten van het onderzoek volgens haar nogal vertekende, concludeerde ze dat vrouwen tijdens de eerste drie maanden van hun zwangerschap gewoon een of twee alcoholische drankjes per week mogen drinken. Na die eerste drie maanden kan zelfs een drankje per dag geen kwaad.

Emily heeft ook nog vastgesteld dat het geen kwaad kan om je haar te verven tijdens een zwangerschap. Ook is er maar weinig bewijs dat sporten tijdens de zwangerschap veel voordelen heeft. Oh, en tuinieren kun je beter laten omdat je in aanraking kunt komen met een parasiet die in de aarde leeft. In de aarde wroeten levert volgens Emily wél een bewezen risico op voor moeder en ongeboren kind. Sushi kan dan weer geen kwaad. Ook rauwe vis zoals sardientjes en haring zijn goed voor het IQ van de baby, maar rauwmelkse kaas blijft geen goed idee.

Oster zegt dat haar boek enkel is geschreven om vrouwen de feiten te laten zien zodat ze zelf kunnen bedenken wat ze wel en niet willen doen tijdens hun zwangerschap.

Hoewel Oster vindt dat het kan en zelf koffie en alcohol dronk tijdens haar zwangerschap, adviseren overheidsinstanties nog steeds tegen het drinken van alcohol als je in verwachting bent.

Wat zou jij doen?


Bron.
Afbeeldingen: bron, bron, bron, bron