Deze fases doorgaan we wanneer we een geheim moeten bewaren

Vrije tijd door Sabine

Niemand staat graag bekend als een roddeltante, maar puntje bij paaltje smullen we er toch allemaal van als iemand zijn dirty little secret wil delen. En als we het écht geheim moeten houden, valt ons dat best zwaar.

‘Ik ga mijn mond écht dichthouden’-fase

Een vriendin heeft me in vertrouwen genomen en ik ga haar vertrouwen niet schaden. Hoppa, mond op slot en sleutel weggooien! Net zoals op de basisschool… God, was het maar zo makkelijk! Goed, ik kan dit. Niets zeggen, gewoon over iets anders beginnen. Hoe moeilijk kan het zijn?!

‘Zij zou hier echt van smullen’-fase

Kon ik het maar aan Ronja Roddelgraag vertellen… Ik zou haar gezicht zo graag willen zien als ze dit hoort! Die zou dit echt niet zien aankomen. Ze komt niet meer bij! Wedden? Maar ja, ze houdt haar mond vast niet dicht. Ik kan maar beter niks zeggen.

‘Ze komt er vast nooit achter’-fase

Maar als niemand zijn mond opentrekt, komt niemand er natuurlijk achter! Dit zou best kunnen werken. Als ik het iemand gewoon laat beloven, of beter, laat zweren. Hoewel, het zou wel echt lullig zijn als het uitlekt. Misschien is dit toch niet echt het beste moment om loyaliteit te testen.

‘Ik voel me nu echt een slecht persoon dat ik dit overweeg’-fase

Jeetje, dat ik dit soort dingen allemaal overweeg. Ik zou zelf ook niet willen dat iemand mijn darkest secret zomaar van de daken zou schreeuwen. Ik moet hier toch maar mee oppassen. Ze zeggen natuurlijk niet voor niets: karma is a bitch.

‘Oké, ik moet dit echt aan iemand kwijt’-fase

Maar ik moet dit aan iemand vertellen! Ik kan hier niet in m’n eentje mee rond blijven lopen. Is het niet alleen maar menselijk dat je dingen wilt bespreken? Waarom moest ze nu uitgerekend haar ei bij mij kwijt? Ik kan deze druk niet aan! 

‘Ik ga mijn mond echt-echt-écht dichthouden’-fase

Nee, nee, nee. Suck it: je gaat gewoon je mond dichthouden! Ze heeft je in vertrouwen genomen. Het is niet voor niets een geheim, anders zou ze het zelf wel in haar Facebook-status hebben gezet. Basta! Mond dicht en klaar.