Oorbellen schieten bij je baby: ja of nee?

Kinderen door Redactie Ze.nl

Baby's met oorbellen: je bent voor of je bent tegen. Zo kreeg Samantha de Jong (oftewel Barbie) bergen kritiek over zich heen toen zij een aantal jaar geleden de oren van haar dochtertje liet piercen. Tegelijkertijd is het in veel culturen een traditie. Wat vind jij: is de kritiek terecht of niet? We vroegen het onze lezeressen.

Tegen

Daphne (25) snapt niet waarom ouders de oren van hun pasgeboren kroost zouden laten piercen. "Ik vind het gewoon onnodig", vertelt ze. "Misschien nog wel het allermeest omdat ik vind dat een kind er zelf voor moet kunnen kiezen. Waarom zou je dat op zo'n manier opdringen? Daarnaast vind ik het ook gewoon niet mooi. Zo'n lief, klein, gaaf baby'tje met blinkende stenen of gouden ringen in de oren... een tikkeltje ordinair. Aan de andere kant: een baby zal zich de prikjes niet herinneren, terwijl ik mij de pijn als kind nog goed weet. Maar het was wel mijn eigen keuze."

Voor

Jaclyn (28) denkt er echter anders over. "Ik heb een dochter van 7 en ik wist al gauw dat ik vroeg gaatjes zou laten prikken bij haar. De voornaamste reden was omdat ik, mijn nichtjes en mijn zusjes allemaal onze oorbellen hebben gekregen vóór de eerste verjaardag. Ik was niet anders gewend." Jaclyn snapt de ophef over dit onderwerp niet zo. Jaclyns dochter Tyra was zo'n zes maanden oud toen ze haar gaatjes kreeg. "Ze schrok alleen een beetje van het pistooltje, maar kreeg daarna een koekje en was alles weer vergeten", vertelt ze. "Doordat ze te jong was om te begrijpen wat er was gebeurd, zat ze niet steeds aan haar oorbelletjes en liet ze het schoonmaken ervan gewoon toe. Nu Tyra 7 is, weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ze is een echt meisje-meisje, draagt haar sieraden graag en is er veel mee bezig. Daarnaast is het echt een dametje dat ergens over door kan jammeren. Als ik nu gaatjes zou laten schieten bij haar, zou ze zich daar veel meer bewust van zijn, zowel van de pijn als van de nazorg. Ik vermoed dat ze er op deze leeftijd veel meer last van zou hebben gehad."

De baby zelf

"Ik was volledig behangen met gouden sieraden", vertelt de inmiddels veertigjarige Laura. "Bij mij was het ook een cultuurding: als Italiaanse baby had ik oorbellen, een ring, armband en mijn speen hing zelfs regelmatig aan mijn gouden ketting. Achteraf  baal ik daarvan." Laura wilde als tiener graag zélf gaatjes laten prikken, maar omdat ze natuurlijk al oorbellen had, liet ze een tweede setje zetten. "Slechts enkele jaren heb ik twee paar oorbellen gedragen, maar het was helemaal niets voor mij. Ik erger me mijn leven lang al aan de ogenschijnlijke extra gaatjes in mijn oren, die nu zijn dichtgegroeid omdat ik er nooit oorbellen in draag. Helaas blijven de kleine littekentjes zichtbaar. Voor mij reden genoeg om nooit gaatjes te prikken bij mijn dochters. Dat mogen ze zelf doen als zij er bewust voor kunnen kiezen. Tienermeisjes zijn nu eenmaal koppig en zorgen ervoor dat ze krijgen wat ze willen. Ik wil niet dat mijn dochters dezelfde fout kunnen maken als ik."

Wat vind jij: schattig of mishandeling?