Mama / Kinderen
Kinderen

Oorbellen schieten bij je baby: ja of nee?

Reageer4 0

Baby's met oorbellen: je bent voor of je bent tegen. Zo kreeg Samantha de Jong (oftewel Barbie) bergen kritiek over zich heen toen zij een aantal jaar geleden de oren van haar dochtertje liet piercen. Tegelijkertijd is het in veel culturen een traditie. Wat vind jij: is de kritiek terecht of niet? We vroegen het onze lezeressen.Tegen
Daphne (25) snapt niet waarom ouders de oren van hun pasgeboren kroost zouden laten piercen. "Ik vind het gewoon onnodig", vertelt ze. "Misschien nog wel het allermeest omdat ik vind dat een kind er zelf voor moet kunnen kiezen. Waarom zou je dat op zo'n manier opdringen? Daarnaast vind ik het ook gewoon niet mooi. Zo'n lief, klein, gaaf baby'tje met blinkende stenen of gouden ringen in de oren... een tikkeltje ordinair. Aan de andere kant: een baby zal zich de prikjes niet herinneren, terwijl ik mij de pijn als kind nog goed weet. Maar het was wel mijn eigen keuze."

Voor
Jaclyn (28) denkt er echter anders over. "Ik heb een dochter van 7 en ik wist al gauw dat ik vroeg gaatjes zou laten prikken bij haar. De voornaamste reden was omdat ik, mijn nichtjes en mijn zusjes allemaal onze oorbellen hebben gekregen vóór de eerste verjaardag. Ik was niet anders gewend." Jaclyn snapt de ophef over dit onderwerp niet zo. Jaclyns dochter Tyra was zo'n zes maanden oud toen ze haar gaatjes kreeg. "Ze schrok alleen een beetje van het pistooltje, maar kreeg daarna een koekje en was alles weer vergeten", vertelt ze. "Doordat ze te jong was om te begrijpen wat er was gebeurd, zat ze niet steeds aan haar oorbelletjes en liet ze het schoonmaken ervan gewoon toe. Nu Tyra 7 is, weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ze is een echt meisje-meisje, draagt haar sieraden graag en is er veel mee bezig. Daarnaast is het echt een dametje dat ergens over door kan jammeren. Als ik nu gaatjes zou laten schieten bij haar, zou ze zich daar veel meer bewust van zijn, zowel van de pijn als van de nazorg. Ik vermoed dat ze er op deze leeftijd veel meer last van zou hebben gehad."

De baby zelf
"Ik was volledig behangen met gouden sieraden", vertelt de inmiddels veertigjarige Laura. "Bij mij was het ook een cultuurding: als Italiaanse baby had ik oorbellen, een ring, armband en mijn speen hing zelfs regelmatig aan mijn gouden ketting. Achteraf  baal ik daarvan." Laura wilde als tiener graag zélf gaatjes laten prikken, maar omdat ze natuurlijk al oorbellen had, liet ze een tweede setje zetten. "Slechts enkele jaren heb ik twee paar oorbellen gedragen, maar het was helemaal niets voor mij. Ik erger me mijn leven lang al aan de ogenschijnlijke extra gaatjes in mijn oren, die nu zijn dichtgegroeid omdat ik er nooit oorbellen in draag. Helaas blijven de kleine littekentjes zichtbaar. Voor mij reden genoeg om nooit gaatjes te prikken bij mijn dochters. Dat mogen ze zelf doen als zij er bewust voor kunnen kiezen. Tienermeisjes zijn nu eenmaal koppig en zorgen ervoor dat ze krijgen wat ze willen. Ik wil niet dat mijn dochters dezelfde fout kunnen maken als ik."

Wat vind jij: schattig of mishandeling?

Reageer4 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 3 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Quinn

  Ik ben voor. Ik heb ze ook zelf als baby gekregen en ben echt blij dat ik ze al had. Ik heb ze ook altijd mooi gevonden, hoe jong ik ook was en al mijn vriendinnetjes waren jaloers op mij. En zij hebben uiteindelijk pijn moeten lijden terwijl ik me er niets van herinner.
  Bovendien ken ik geen enkel meisje zonder gaatjes.. die zullen wel bestaan, maar ik ken er alvast geen, echt geen enkele.. dus waarom zou je dan niet gaatjes laten schieten als je weet dat ze ze toch hoogst waarschijnlijk gaat willen later.

  Plus wat voor onzin is dat in dat artikel van dat meisje dat zogezegd gaatjes te veel had laten schieten omdat ze al gaatjes had!? Ik denk toch wel dat het vrij uitzonderlijk is dat een meisje oorbellen wilt omdat ze de gaatjes wil laten schieten.. De meerderheid zou toch liever oorbellen willen zonder dat te moeten meemaken!?

  Ik vind het kunnen, een oorbel valt nog niet onder piercing. En ik ben blij dat ik niet zoals andere kindjes soms als jongetje werd aanzien.

 • VampyMary

  @Quinn ik mocht ze van m'n ouders laten schieten op m'n 16e.. als kind riep ik altijd dat ik dat sowieso ging doen, toen ik 16 werd heb ik echter besloten dat ik dat dus niet wilde.. ik ben dus heel blij dat mijn ouders deze beslissing hebben genomen en ben ook van plan dat later bij mijn kinderen te doen

  M'n vriend is het er mee eens, hij vindt ze zelf niet mooi dus is blij dat ik geen gaatjes heb

 • moeder 54

  Schattig of Mishandeling. Nou, mishandeling? Dat ook, maar , meer lelijk en het staat asociaal.
  Hoe kun je kleine baby's dat nou aandoen. Het aandoenlijke is er dan helemaal af.
  Ik heb een kleindochtertje van 6 jaar die ook oorbelletjes krijgt. Ik vraag mij af waar dat voor nodig is. Ik vind het niet kunnen.

 • Quinty

  Als ik een meisje krijg zal ik absoluut gaatjes laten schieten wanneer ze nog baby is. Ik heb ze zelf ook als baby gekregen , en op een paar huilfoto's na, kan ik me er echt niks van herinneren. Ook fijn dat je op het moment dat je je bewust wordt van het feit dat je oorbellen wilt dragen, je meteen leuke in kunt doen in plaats van nog zoveel weken verplicht met knopjes of ringetjes in je ontstoken oren te lopen

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen