Astrid werkt bij Club Med

Werk & studie door Marlies

Van Lemmer naar Sicilië
Astrid is van origine een haarstyliste bij Toni & Guy van 27 uit Lemmer, Friesland. Ze ging op vakantie naar Club Med en was zo enthousiast over het werken in het buitenland dat ze besloot om te solliciteren via www.clubmedjobs.com. Ze werd snel uitgenodigd voor een wervingsdag en moest daarvoor naar Amersfoort, waar ze een persoonlijk sollicitatiegesprek had. Twee dagen later hoorde ze dat ze was aangenomen als G.O Bar bij Club Med La Plagne in Frankrijk. Medewerkers bij Club Med worden G.O's genoemd: Gentils Organisateurs. Astrid: "Ik wilde graag in het buitenland werken, mijn Frans verbeteren en andere culturen leren kennen. Dit was de ultieme kans." Maar het bleef niet bij Frankrijk, Astrid wilde meer: "Na La Plagne ben ik naar Turkije gegaan en vorig seizoen zat ik in Marakech, Marokko. Nu werk ik sinds 14 mei als receptioniste bij Club Med op Sicilië."
 
Een nieuwe uitdaging
Van barmedewerkster naar receptioniste, Astrid zit niet stil. "Toen ik bijna twee jaar geleden aan de slag ging als barmedewerkster had ik nog nooit cocktails gemaakt. Bij Club Med kreeg ik dus de gelegenheid om dit te leren, wat ik erg leuk vond, maar ik was wel toe aan een nieuwe uitdaging. Bovendien, als ik verder het toerisme in wil, denk ik meer te hebben aan werkervaring als receptioniste." Club Med probeert je dus goede kansen te geven en biedt je opleindingsmogelijkheden. Vóórdat Astrid als receptioniste naar Sicilië vertrok, werd ze opgeleid in het Clubdorp van Vittel.
 
Goed gevulde dagen
Astrid vertelt aan Ze.nl hoe haar dag eruit ziet: "Ik ben vanmorgen vroeg begonnen met een vertrek van gasten en juist voor de lunchpauze hadden we een aankomst. In de namiddag moet ik bij de receptie werken. Daarna heb ik wat tijd om te douchen, omkleden en eten. Ontbijten, lunchen en dineren doen wij met de gasten. Wij willen graag nauwe contacten met onze gasten hebben en dat doen wij tijdens die momenten van gezelligheid. Na het eten begint de 'show' voor de G.M's (Gentils Membres: onze gasten). "

Eigenlijk ben je vanaf het moment dat je opstaat aan het werk. Mocht je denken dat je als medewerker van een vakantiedorp lekker kan luieren, dan heb je het mis. Astrid: "Het is wel pittig, hard werken en je moet er wel tegen kunnen, maar G.O zijn is echt heel erg leuk. Ik vind het geweldig om contact te maken met mensen, dat had ik als haarstyliste al en dat gaat me vrij gemakkelijk af. Daarnaast werk je in een vakantiesfeer, iedereen is blij en vrolijk en het is bijna altijd mooi weer. Ik heb een dag per week vrij en dan huur ik een auto zodat ik wat van de omgeving kan zien. Daar doe ik het voor."
 
Heimwee en nieuwe contacten
Inmiddels is Astrid al zo'n anderhalf jaar van huis. Van Lemmer naar Turkije of Marokko, dat is een eind. "Natuurlijk mis ik mijn ouders en mijn zus wel, maar gelukkig is er internet, daardoor zijn de afstanden tegenwoordig niet meer zo groot. Daarbij komen mijn ouders in elk Clubdorp een weekje op vakantie." Over naar huis gaan denkt Astrid nog niet. Een seizoen duurt gemiddeld een half jaar bij Club Med, maar dat ligt ook aan het Clubdorp. "Ik wil graag nog voor Club Med blijven werken. Ik weet nog niet waar ik hierna naartoe ga. Dat zie ik vanzelf wel." Na een half jaar intensief samenwerken met een groep G.O's is het afscheid bitterzoet: "Je wordt in dat half jaar toch een soort familie. Je zit allemaal ver van huis en je moet het toch met elkaar doen. Dus je bouwt heel snel hele intieme contacten op. Maar na het seizoen gaan alle G.O's naar een nieuw Clubdorp. Je begint dan weer opnieuw met een nieuwe groep G.O's."  
 
Een leerrijke omgeving
Astrid ging naar La Plagne om de Franse taal te leren. "Dat is gelukt! Ik spreek nu goed Frans, vloeiend Engels en zelfs vrij goed Duits. Dankzij Club Med zijn mijn talen sterk verbeterd." Mocht je bang zijn dat je hard moet werken tegen slechte arbeidsomstandigheden, dan heb je het mis. "Ik hoor soms wel eens medewerkers van andere organisaties en ik geloof echt dat Club Med goed is voor haar personeel. Je ticket naar het vakantiedorp wordt betaald. Als je bent aangekomen, krijg je een kamer met een douche en toilet die je met iemand anders deelt. Voor kost en inwoning gaat er een klein bedrag van je salaris af, maar de rest houd je over. Daarnaast heb je recht op de softdrinks aan de bar en mag je gratis gebruik maken van alle sportfaciliteiten en heb je een korting in de boutique en op de excursies."

Het is voor mij duidelijk: Astrid zit helemaal op haar plek bij Club Med. Ze is eerlijk over de werkdruk, maar zo enthousiast over alles wat ze kan en mag doen dat ze ook mij enthousiast maakt. Terwijl ik dit interview uitwerk, droom ik weg... Ik zie mijzelf, net als Astrid, achter een receptie ergens in de zon. Wat lijkt me dat heerlijk. Lijkt het jou ook helemaal te gek om een seizoen bij Club Med te werken? Ga dan naar www.clubmedjobs.com en solliciteer online. Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker op vakantie gaan: www.clubmed.nl.
 
Over Club Med
Club Med staat voor Club Méditerranée. Onder die naam startte de Vlaamse sportman Gerard Blitz in 1950 een vakantieformule met veel aandacht voor sporten. Het unieke concept waarbij naast verblijf en exquise maaltijden ook alle activiteiten zijn inbegrepen is een groot succes. Na bijna zes decennia groei beschikt Club Med vandaag over meer dan 80 Clubdorpen over de hele wereld. Alle Clubdorpen zijn voorzien van de modernste faciliteiten, een keuken van ongekend hoog niveau en een ruime keuze uit sportieve en culturele evenementen. Daarnaast bevindt zich in de familie Clubdorpen profesionele kinderopvang voor kinderen van 4 maanden tot 17 jaar.