Interview: Diane Birch

Media door Anneke

Diane Birch klinkt als een oude ziel, terwijl ze toch pas 24 is. Haar muziek klinkt als Motown soul, maar ook als groovy seventies pop met een link naar Carole King en Elton John. Ze brengt haar muziek vol passie en gedrevenheid en blijft een heel album lang fris klinken. Dat is ongeveer een beschrijving van nieuwkomer Diane Birch die een dagje in Nederland is voor een showcase en wat interviews. Is dit de eerste keer dat ze ons landje bezoekt? "Mijn tweede keer. Ik was hier eerder met mijn ouders toen ik een jaar of zestien was. Jong en onbevangen zoals dat heet. En... het was hier in Amsterdam dat ik mijn allereerste zoen kreeg, ja echt waar! Ik zie hem nog zó voor me, die knappe Fransman. De volgende dag zouden we alweer weggaan en ik dacht: laat ik de herinnering aan deze mooie stad voorgoed in mijn geheugen graveren, en dat deed ik. Ik bezegelde mijn eerste Nederlandse reis met een romantische zoen!" Dat is dus alweer bijna tien jaar geleden. Reizen doet Diane al haar hele leven. Met haar ouders reisde ze de globe over, van Zimbabwe naar Zuid-Afrika en van daaruit naar Australië en weer terug naar Amerika. Haar vader was een dominee en predikte het Evangelie waar hij kon. In die tijd droomde Diane er nog van om ooit als zangeres haar brood te verdienen, nu is die droom werkelijkheid. Met haar eerste album Bible Belt reist ze Europa door om de mensen te overtuigen van de prachtige muziek die ze maakt.

Wat schuilt er achter de titel Bible Belt?
"Bible Belt refereert naar de streng religieuze opvoeding die ik kreeg. Dat heeft een enorme impact gehad op mijn leven. Thuis werd ik zo kort gehouden dat ik bijna niets mocht. Mijn ouders luisterden alleen naar klassiek en gospel, pop en soul was taboe. Ik creëerde mijn eigen wereld waarin alles kon en alles mocht. Ik had een imaginair vriendje dat ik Valentino noemde. Dat is ook het onderwerp van één van mijn liedjes. Toen we eenmaal in Amerika waren veranderde mijn wereld en ging ik de dingen van het leven ontdekken."

Heb je toch nog mooie herinneringen aan je jeugd?
"Ik denk er met gemengde gevoelens aan terug. Natuurlijk herinner ik me de mooie natuur en de fascinerende dierenwereld van Afrika en de prachtige omgeving waar we woonden in Australië. Ik herinner me hoe ik Afrika wormen in een schoenendoos onder mijn bed verstopte en hoe ik de prachtige gekleurde vogels in Australië uit mijn hand liet eten. Daarnaast herinner me ook de apartheid en de beperkte wereld waarin ik moest leven."

Wanneer ben je met muziek maken begonnen?
"Ik was een jaar of zeven toen ik pianoles kreeg. Pas later ben ik erbij gaan zingen. Toen ik zestien was, kwam ik met mijn ouders naar Amerika. Daar begon ik ook mijn zoektocht naar muziek. Eerst was ik helemaal gek van gothic-muziek, het was een soort rebellie die ik nodig had na al die onderdrukte jaren. Ik was helemaal gek van The Cure, Joy Division en Sisters of Mercy. Weer later ontdekte ik The Beatles, Fleetwood Mac en soulmuziek. Toen ik oud genoeg was om op mezelf te wonen vertrok ik naar Los Angeles om een filmcomponist te worden."

Je bekendheid heb je uiteindelijk aan MySpace te danken...
"De liedjes die ik schreef zette ik op mijn MySpace. Op een gegeven moment trokken mijn songs de aandacht van een Britse platenbaas. Ik begon steeds meer op te treden en kreeg uiteindelijk een platencontract bij Steve Greenberg's S Curve Records in New York waar ik momenteel ook woon. Mijn eerste album kreeg dus als titel Bible Belt."

Op je debuutalbum werkte je samen met soullegende Betty Wright. Hoe was dat?
"Geweldig natuurlijk! Wat een interessante vrouw is dat zeg. Ik bewonderde haar al heel lang en kon het bijna niet geloven dat ik met haar ging werken. Ze liet me helemaal mijn gang gaan en van haar leerde ik dat je alleen het allerbeste van jezelf kunt laten zien als je je helemaal vrij voelt. Betty zei me 'je hebt een heleboel soul voor een blank meisje' en dat vond ik echt een compliment."

Wat vinden je ouders van je succes?
"Ze moesten er eerst wel een beetje aan wennen. Nu zijn ze trots op alles wat ik in mijn eentje bereikt heb. Ik ben ze op mijn beurt ook heel dankbaar. Want als ze niet zo streng voor me geweest waren dan was er ook niet zoveel creativiteit bij me naar boven gekomen. Bible Belt is echt mijn grote trots, mijn eerste voetstappen in de muziekwereld. Ik hoop dat er nog heel veel meer zullen volgen."

Bible Belt
Diane Birch
EAN: 5099962820523
Prijs: 12,99