Interview: Xander de Buisonjé

Media door Marlies

Ziekenhuis
Het is dus de hoogste tijd voor Ze.nl om eens even met Xander te bellen. Wanneer ik hem op de afgesproken tijd bel, neemt hij vrolijk op. Maar al snel blijkt dat hij in het ziekenhuis zit, omdat zijn drie weken oude zoontje Dex is opgenomen vanwege een naar buikvirus. Xander is echter ongelooflijk positief: "Het gaat goed hoor, we mogen morgen waarschijnlijk al naar huis. Hij doet het heel goed." We besluiten dus om het interview gewoon door te laten gaan. Dex is geboren op 26 januari en Xander en zijn vriendin Sophie zijn dolgelukkig. "Het bevalt fantastisch, hij heeft een heerlijk koppie, ik was binnen no time aan hem verknocht. Hij is ook heel stoer en laat een heel harde boer nu!" vertelt de trotse vader lachend. 
 
Opvoeding
Op de website van Xander staat een prachtige biografie over zijn kindertijd, geschreven door zijn vader. Het blijkt dat hij altijd al muzikaal is geweest, maar ook zeer sportief. Xander is wel nieuwsgierig hoe dit zal gaan ontwikkelen bij zijn kinderen. Of zij ook die harde showbusiness in willen later. "Van mij mogen ze best muzikant of artiest worden. Elk mens reageert anders en dat houdt in dat wat er met mij is gebeurd helemaal niet met hen hoeft te gebeuren." Op mijn vraag of Sem al wat muzikale talenten laat zien, moet Xander lachen: "Nou, hij vindt drummen wel te gek, maar verder lijkt het hem niet heel veel te interesseren. Hij is veel meer een sporter, wil in alles een competitietje aangaan. Hij lijkt wat dat betreft heel erg op mij, hij wil overal de beste in zijn en wil zo veel mogelijk tegelijk doen."
 
Zij gelooft in mij
Uit alles blijkt dat Xander het heerlijk vindt om vader te zijn. "Ik maak ook graag heel veel tijd voor ze vrij. Ik vind het heel fijn om thuis te zijn, bij Dex, Sem en Sophie. We zijn echt gelukkig in ons huis en met elkaar. Gelukkig is mijn werk gemakkelijk te plannen, dus kan ik ook zoveel mogelijk werken als de kinderen op bed liggen. Dan ben ik overdag gewoon bij ze." Ondanks dat zijn werk vrij gemakkelijk te plannen is, heeft Xander het de afgelopen maanden ongelooflijk druk gehad. Hij heeft zijn nieuwe album opgenomen, Vrienden van Amstel Live gepresenteerd en een nieuw televisieprogramma opgenomen voor de NCRV. "Ik ben net klaar met de voice over van de eerste vier afleveringen van Zij gelooft in mij. Het is echt een te gek programma geworden en ik vind het superleuk om te doen. Het is voor 75% een datingshow, om het maar even zo te noemen, en voor 25% een docusoap. We volgen drie ex-gedetineerden die teruggaan in de maatschappij. Uit onderzoek is gebleken dat ex-gedetineerden niet terugvallen in het criminele circuit als ze voldoen aan de drie W's: Woning, Werk en Wederhelft. Wij helpen ze liefde te vinden en zo de inspiratie te krijgen om op het rechte pad te blijven."
 
Een vuilniszak met bezittingen
Zelfs voor zo'n positief mens als Xander, is dit toch geen gemakkelijke materie. "Het is soms wel heftig geweest. We hebben ze letterlijk opgehaald uit de gevangenis. Het enige wat ze dan hebben is een vuilniszak met wat bezittingen. Ze moeten helemaal opnieuw beginnen. Daar hebben we, ook buiten de opnames, heel veel gesprekken over gevoerd. Dat ging heel diep soms, heel mooi. Ik was soms ook wel kritisch, 'hoe kom je tot zo'n daad?'. Het is zo'n onbekende wereld waar heel veel vooroordelen over bestaan. We hebben ook echt met het team besproken dat we ze als mensen benaderen en niet als ex-gevangenen. Daarom laten we ook pas in aflevering vier zien wat ze hebben gedaan." Er is een uitgebreide screening geweest om drie gevangen uit te zoeken. "Ik heb van tevoren aangegeven dat ik niet met geweldplegers, moordenaars of zedendelinquenten wilde werken. Dat vond ik gewoon zelf te heftig. Kijk, elke misdaad is er één teveel, maar wij laten ook zien hoe ze tot hun daden zijn gekomen. Het is schrijnend om te horen wat ze soms hebben meegemaakt."
 
Uit liefde
In dezelfde periode als de opnames van het programma, heeft Xander ook zijn nieuwe album Uit Liefde opgenomen. "Ik heb bij elke plaat die ik heb uitgebracht altijd wel wat minpuntjes gehad. Maar nu ben ik zelf helemaal tevreden met het eindresultaat. Ik kan niet wachten om het te delen met het Nederlandse publiek. Het is lekkere popmuziek, maar je merkt aan alles dat ik ook wat ouder ben geworden. Veel liefdesliedjes over mijn kinderen en Sophie. Vroeger was ik heel erg op zoek naar veel aandacht, ik had veel bevestiging en applaus nodig. Nu is het fantastisch als mensen mijn muziek goed vinden, maar het is ook goed als dat niet zo is. Ik ben niet meer zo behoeftig, ik vind mijn bevestiging bij mijn kinderen en bij Sophie. Maar ik heb veel vertrouwen in de plaat, ik geloof dat het behoorlijk wat teweeg kan brengen."
 
Lekker thuis trouwen
Op 1 juli trouwt Xander met zijn grote liefde Sophie. Gewoon thuis, in de achtertuin. "Wij vinden het heerlijk thuis. Het is onze eigen plek en wij vonden het romantisch om daar onze liefde te bezegelen. Kijk, we kunnen wel in een kasteel of het buitenland trouwen, maar wij hebben ervoor gekozen om het te doen in het leven waar we ons fijn bij voelen. En wij zijn thuis het gelukkigst."
 
De eerste single van Uit Liefde komt in mei. De releasedatum van het album is nog niet bekend. De eerste aflevering van Zij gelooft in mij is op 28 februari om 20.30 uur op Nederland 3.