Review: The Lovely Bones

Media door Anneke

Susie Salmon (Saoirse Ronan) is een meisje van veertien dat verkracht en vermoord wordt. Vanuit de hemel kijkt ze naar de aarde en ziet ze hoe haar familie omgaat met het tragische verlies. Ze ziet hoe haar ouders uit elkaar gedreven worden door haar dood, hoe haar vader geobsedeerd raakt door wraak en hoe haar zus verandert in een vrouw die ze anders nooit zou zijn geworden. Toch blijkt gaandeweg dat er in Susies afwezigheid ook een nieuwe kracht schuilt, die de breekbare familiebanden opnieuw met elkaar verbindt. Daarnaast volgt Susie ook de moordenaar, die alle bewijzen probeert te verbergen en op het punt staat opnieuw toe te slaan.

Peter Jackson werd vooral bekend als regisseur van grote films als Lord of the Rings en King Kong. Met The Lovely Bones wilde hij een kleinere film maken, gebaseerd op het gelijknamige boek. Het is geen gemakkelijk maar wel een bijzonder thema, omdat het verhaal verteld wordt vanuit hoofdrolspeelser Susie (prachtige rol van de jonge Saoirse Ronan) zelf. Ze bevindt zich in een bijzondere wereld, die tussen hemel en aarde, oftewel ergens in het hiernamaals.

Het gevoel dat je krijgt bij deze film is een beetje dubbel. Aan de ene kant geeft de film een mooi tijdsbeeld en wordt er genoeg kwaliteit geboden, maar aan de andere kant doet de film met de visies vanuit de hemel en de fantasieën van het meisje ook soms wat kitscherig aan. Een werkelijk prachtige rol is weggelegd voor de moordenaar in de film Stanley Tucci, een rol waarvoor hij ook een terechte Oscar-nominatie kreeg. Tucci onderging hiervoor een complete metamorfose, waarbij een set speciale contactlenzen wonderen deed. Tucci zet zijn rol zo geloofwaardig neer dat je eigenlijk alleen al voor deze prestatie naar de film zou moeten gaan.

The Lovely Bones is vanaf 25 februari te zien in de Nederlandse bioscopen.