Naturisten in de Jaarbeurs

Vrije tijd door Marit
De Jaarbeurshallen in Utrecht zijn dan drie dagen geopend voor naturisten, of hoe ze zichzelf ook wel noemen: naaktrecreanten. De eerste vraag die in mij opkwam was: zijn er dan zó veel naturisten dat zij drie dagen lang die grote hallen kunnen bevolken? Blijkbaar wel! Het blijkt dat één op de acht Nederlanders graag naakt in de buitenlucht verkeert. Dat komt neer op een voorzichtige twee miljoen Nederlanders. Dat is een beste score.

Wat is er dan te doen in die Jaarbeurshallen? Allereerst zullen de vakantieoorden voor naaktrecreatie flink vertegenwoordigd zijn. Afgevaardigden van campings en natuurgebieden zullen hun locatie, waar je ongestraft in je nakie mag lopen, aanprijzen. Daarnaast zullen er ook stands zijn waar je als naturist tips voor velerlei dilemma's kunt verkrijgen: hoe richt je bijvoorbeeld je tuin in zodat je daar kunt doen en laten wat je wilt zonder dat je buurman de complete zomer uit zijn dakraam hangt?

Wanneer ben je nu een naturist? Je past in het hokje 'naturist' als je wel eens aan naaktrecreatie doet. Dit houdt in dat je wel eens naar een naturistencamping gaat, of naaktstrandjes bezoekt. En dan bedoelen we niet degenen die met de verrekijker zitten te gluren, maar degenen die lekker op het strandje liggen.

En wat is nu het verschil tussen een naturist en een nudist? Hoewel de Dikke van Dale aangeeft dat de woorden synoniem zijn, wil een naturist toch niet graag een nudist genoemd worden. Het woord nudist heeft een wat negatieve connotatie: dat is meer een vieze blootloper.

Nog een laatste opmerking voordat jullie met z'n allen al ontkledend naar de Jaarbeurshallen rennen: je bent van harte welkom op de beurs, maar gelieve wel gekleed te komen.

Ben jij een naturist? Kijk voor meer informatie op www.nfn.nl.

Bron: Radioshow van Edwin Evers op Radio 538