Interview: Emma Fasol

Media door Aefke

Gefeliciteerd met je prachtige boek. Ik heb Aangeraakt met veel bewondering gelezen. Hoe voelt het voor jou dat je je boek nu loslaat in de buitenwereld?
"Ik vond het vooral spannend! Je gaat iets dat je zelf met zoveel betrokkenheid in elkaar gezet hebt, onder ogen brengen van mensen die er iets van gaan vinden. Misschien vinden ze het niet mooi of  vinden ze het wel slecht geschreven. Ik zou dat heel erg hebben gevonden. Je boek aan het publiek geven, want zo voelt dat, maakt je erg kwetsbaar. Maar als er vervolgens mooie recensies verschijnen, en men laat je weten dat het boek hen iets gedaan heeft... Ja, dan komt de trots."

Ergens in een interview zei je dat de kans heel klein is dat een boek wordt gepubliceerd. Heb je er zelf veel moeite voor moeten doen?
"Ik heb er geen moeite voor hoeven doen. Ik heb destijds een paar hoofdstukken naar twee uitgeverijen gestuurd en ik kreeg van beiden een contract aangeboden. Verrassend, ja."

Aangeraakt gaat over ontrouw: over de verraderlijkheid die het beginnen van een avontuurtje met zich meebrengt. Jouw hoofdpersoon, Ezra, maakt keuzes die haar huwelijk en haar veilige leven op het spel zetten. Waarom moeten mensen weten hoe het verhaal afloopt?
"Dat hoeven ze helemaal niet te weten... Er zijn mensen genoeg die daar liever niet bij stilstaan. En bovendien is het einde van Aangeraakt en de manier waarop Ezra's avontuurtje afloopt maar een van de vele manieren waarop zoiets kan eindigen. Het is niet gezegd dat het altijd zo gaat, het boek is geen handleiding en geen moraalbrief. Maar het is wel een waarschuwing. Het boek vertelt het verhaal van Ezra met als onderliggende boodschap: mensen let op, dit is wat je doet als je in zo'n situatie stapt. Want juist dat realisme verliezen mensen zo graag als de verliefd bent, maar in een overspelsituatie stappen blijft een keuze."

Hoe autobiografisch is Aangeraakt?
"Ik ben zelf ook al heel lang bij mijn man en ben weleens verliefd geweest op een ander in die periode. Ik ben naast schrijver ook gewoon een mens en heb weleens voor bepaalde keuzes gestaan. Ik denk haast dat iedereen die een langere relatie heeft wel wat herkent in Ezra's strijd en in het zoeken naar hoe je wilt dat je relatie in elkaar zit. Maar ik ben Ezra niet, ik heb de dingen zoals zij ze beleeft niet op exact dezelfde manier meegemaakt."

Hoe is Aangeraakt in jouw hoofd ontstaan? Heb jij je laten inspireren door andere schrijvers?
"Wat betreft het thema heb ik me niet door andere schrijvers laten inspireren. Dat was ook het enige wat ik wist toen ik met het boek begon: ik wist dat het over ontrouw moest gaan en ik wist de beginscène al. Ik ben natuurlijk wel beïnvloed door andere schrijvers, zoals elke schrijver dat wordt. Dat kan ook bijna niet anders. Als je zelf van lezen houdt, laat je je inspireren door wat je zelf mooi vindt."

Heb jij een 'held' in de literatuur?
"Ik ben absoluut fan van Connie Palmen. Ze is geen held voor me, maar zij is wel een schrijfster van wie ik bewonderend zeg: 'Ja, alles klopt.'"

Wat voor schrijfster ben jij?
"Ik heb totale rust nodig om te kunnen schrijven. Ik schrijf in volledige stilte, met nog geen muziekje aan. Het verhaal van Aangeraakt heb ik helemaal naar me toe laten rollen, ik wist zelf van tevoren ook niet hoe het zou aflopen. Dat heeft het verhaal ook goed gedaan, ook in het echte leven weet je immers niet hoe een avontuurtje gaat eindigen of welke consequenties het gaat krijgen. Dat heeft het verhaal heel natuurlijk gemaakt."

Je hebt ruim twee jaar aan Aangeraakt gewerkt. Ik had jouw boek binnen een middag uit. Voor mij voelde het bijna ondankbaar om zo snel door de hoofdstukken heen te racen. Hoe is dat voor jou?
"Ja, ik vind dat ook wel een gek idee. Het lijkt daardoor of het een heel luchtig boek is, en dan te bedenken dat ik er zo verschrikkelijk lang over gedaan heb! Aan de andere kant is dat misschien ook juist wel het mooie eraan: ik heb het kennelijk zo geschreven dat mensen het in één adem en in een bepaalde rust uitlezen. Waarschijnlijk heb ik er zo lang voor nodig gehad om juist dat effect te bewerkstelligen. En ook al leest het boek luchtig, ik heb van veel mensen gehoord dat ze er nog lang mee in hun hoofd bleven rondlopen. Dus de schrijfstijl leest soepel weg, terwijl het toch blijft hangen. Dat is eigenlijk juist wel mooi."

Wat zou jij de Ze-lezeressen die zich in Ezra herkennen, willen meegeven?
"Mooie vraag. Ik zou zeggen: lees het boek. Lees wat het dilemma met Ezra doet en probeer eerlijk te zijn. Het is zo gemakkelijk om in een roes maar lekker alles te vergeten, die neiging hebben we allemaal. 'Het overkwam me!' zeggen we dan daarna. Maar dat is in de basis niet waar. Aan elke stap liggen, altijd, bewuste keuzes ten grondslag. Realiseer je goed wat die keuzes inhouden."

Aangeraakt
Emma Fasol

ISBN: 9063055242
Prijs: 16,95 euro
Uitgeverij: Archipel


Foto's: Maarten Feenstra en Hein Kunzler