Interview: Lavalu

Media door Anneke

Na 20 jaar klassieke pianolessen, vijf jaar zoeken naar een nieuw soort popmuziek en meer dan 150 optredens ontstond Hope Or Liquid Courage: het eerste album van Lavalu. Dat kwam er niet eerder omdat Lavalu iets wilde presenteren dat hiervoor nog niet gedaan was. "Ik studeerde klassiek piano en had vroeger nooit interesse in popmuziek. Dat was tot het einde van mijn pubertijd, tot het moment dat ik artiesten als Radiohead en Tori Amos ontdekte. Dat waren artiesten die zeker een snaar bij me raakten en waardoor ik dacht: 'zo kan popmuziek dus ook'."

"Ik herinner me nog goed dat ik Tori Amos voor het eerst hoorde. Het verbaasde me dat popmuziek ook zó intens kon klinken. Vanaf dat moment raakte ik geïnspireerd om ook zelf liedjes te gaan schrijven en componeren. In 2003 begon ik als singer/songwriter onder mijn eigen naam, Marielle Woltring." Toch was het onder de naam Lavalu -"een naam die ooit bij me opkwam en meteen een goed gevoel gaf"- dat Marielle haar eerste EP Anxiety uitbracht. Die werd weer gevolgd door een tweede EP Now. Het waren die plaatjes die haar uiteindelijk ook een uitnodiging voor het wereldberoemde Montreux Jazz Festival (2009) opleverde. Ook leidde het uiteindelijk tot haar debuutalbum Hope Or Liquid Courage. Die is het resultaat van vijf jaar zoeken: naar een eigen sound, maar ook naar de juiste muzikanten om haar te begeleiden.

"We gingen op zoek naar een geluid dat er nog niet was. De zoektocht groeide uit tot een moeilijk te omschrijven stijl: een combinatie van jazz, klassiek, triphop en andere muzikale elementen," aldus Lavalu, die naast de muziek ook nog een acteercarrière heeft. "Ik sta in de voorstelling Ik Wil Alles. Het is een soort van muzikale roadtrip waarin ik de dochter speel van Bob Fosko. Ik kan ook erg genieten van het acteren. Of ik zou kunnen kiezen tussen muziek en het acteervak? Dat is moeilijk omdat het ook twee heel verschillende dingen zijn. Het geeft dan ook op verschillende manieren voldoening. Ik weet wel dat als ik op een podium sta ik me echt 'vrij' voel. Dat heb ik met acteren veel minder, omdat het natuurlijk minder een eigen ding is. Bij muziek is het de tekst én de muziek die raakt terwijl dat bij acteren meer om het eerste gaat."

Lavalu is iemand die moeilijk over oppervlakkige dingen kan schrijven. Het zijn juist de ontastbare zaken die haar inspireren. "Magische en speciale dingen houden me bezig. Ik wil graag datgene ontdekken wat niet zichtbaar is, maar er toch ís zonder dat je weet wát het is of hoe het eruit ziet. Daarnaast schrijf ik graag over de liefde, omdat het ook iets magisch heeft. Mijn liedjes gaan vooral over de kwetsbare kant van de liefde, over grote emoties en veel verdriet. Wanneer ik over de liefde schrijf dan is dat vooral op momenten dat ik een diep verlangen voel. Ik ga dan terug naar een plaats waarin ik de emoties van een bepaald moment opnieuw ervaar. Dat gevoel probeer ik dan in woorden om te zetten." Hope Or Liquid Courage is dus het resultaat van de ontdekkingsreis van Lavalu. "Ik heb lang naar de juiste sound gezocht en hem uiteindelijk toch gevonden. Nu wil ik mijn muziek met zo veel mensen delen. Mijn toekomst? Als ik de komende tien jaar met Lavalu op ontelbare muziekpodia in binnen- én buitenland mag staan, zou ik daar helemaal tevreden mee zijn."

Hope Or Liquid Courage
Lavalu
EAN: 0884502121650
Prijs: 14,99