Interview: Malika Ayane

Media door Chantal

Ze is 25, is al heel wat jaartjes actief in de muziekwereld en heeft in thuisland Italië een erg bekende naam. Nu wordt het tijd om Nederland te veroveren met haar eerste cd Malika Ayane. Maar wie is Malika nu eigenlijk? "Malika is een jonge muzikant, opgegroeid in Italië, maar heeft verschillende culturen meegekregen. Ze zingt al vanaf jongs af aan en hoopt dat ze het geluk, de kracht en de kans heeft om te mogen blijven doen wat ze nu al een hele tijd doet," aldus de zangeres.

Van 1995 tot 2001 studeerde Malika aan het Giuseppe Verdi conservatorium in Milaan en was daarna lid van het Treble Voice Choir, waar ze veelal als solist mocht optreden. Een flinke dosis geluk heeft haar gebracht waar ze nu is. In 2007 ontmoette ze toevallig producer Ferdinando Arno, waarmee ze samen de studio indook. Malika: "Nadat hij me voor de eerste keer een reclameliedje hoorde zingen, wisten we gelijk wat we aan elkaar hadden en wat voor geweldig team we zouden vormen."

In de herfst van 2008 kwam haar eerste album uit. Deze staat vol met zowel Italiaanse als Engelse nummers, een op het eerste gezicht wat vreemde combi. Toch ziet de zangeres dat zelf anders. "Ik ben een multicultureel persoon; ik ben half Italiaans, half Marokkaans, heb gewoond in Duitsland en Spanje en ik spreek een aantal verschillende talen. Voor mij was het denk ik heel vanzelfsprekend om het op deze manier te doen. Sterker nog, op mijn volgende album wil ik ook nog in het Frans zingen. Hopelijk kan ik in de toekomst nog meer talen ontdekken met mijn muziek. Ik vind het fantastisch om te zien hoe muziek kan veranderen als woorden anders uitgesproken worden."

Muziek is Malika's grote uitlaatklep, waarbij ze precies kan en mag verwoorden wat ze voelt en leuk vindt. Het kan haar weinig schelen of haar muziek populair wordt of niet. "Ken je dat gevoel, wanneer je door de ramen naar buiten kijkt en je gewoon wil beschrijven wat er gebeurt? Dat is wat ik in mijn muziek naar voren probeer te brengen en dat is misschien niet helemaal wat het grote publiek wil."

Genoeg over haar muziek, wie is de echte Malika? Waar houdt ze van en waarvan niet? Ze.nl legde haar een aantal stellingen voor, maar of ze echt kan kiezen...

Rock / Jazz: Muziek is muziek.
Koffie / thee: Koffie rocks!
Actief / lui: Superhyperactief!
Zwart / wit: Hangt af van het kledingseizoen, haha!
Vegetarisch / vlees: Soms vlees...
Werk / vakantie: Allebei, maar ik moet nu echt een keer vakantie houden. Ik heb twee jaar non-stop gewerkt!
Geluid / Stilte: Ik zeg liever: het geluid van de stilte.
Plannen / improviseren: Nogmaals, ik zeg liever de mooiheid van het improveriseren van de geplande gedeeltes.
Snoep / chips: Chips met ketchup!
Kinderen / geen kinderen: Het liefst duizenden.
Mannen / vrouwen: Ik zou zeggen: vrouwen / mannen.

Benieuwd hoe haar muziek nou echt klinkt? Bekijk dan haar nieuwe clip en lees binnenkort de recensie op Ze.nl.