Lifestyle / Media
Media

Interview: Charlie Dée

Zangeres Renée van Dongen, beter bekend onder haar artiestennaam Charlie Dée, heeft al heel wat bereikt. Ze won de Grote Prijs van Nederland, sleepte een Essent Award in de wacht, speelde op Lowlands, stond in in het voorprogramma van Joe Cocker, nam een duet op met Huub van der Lubbe en speelde op De Parade met een tribuut aan haar idool: Joni Mitchell.

Wakker schudden
Als 17-jarige kwam ze voor het eerst in aanraking met Joni Mitchells muziek; van haar eerste vriendje kreeg ze een cassettebandje met haar liedjes. Toen ze het draaide, werd ze van haar sokken geblazen: ze kon niet geloven dat iets zó goed en mooi kon zijn. Terwijl ze al aan het conservatorium studeerde en ook de havo voor Muziek en Dans achter de rug had, werd de muzikant in haar op dat moment pas echt geboren. Al komt Renée uit een muzikaal nest, uit een beroepskeuzetest kwam gerold dat ze een geschikte boerin zou kunnen zijn. Zelf ziet ze het boerenleven niet zo snel gebeuren, maar vanwege haar zoontje woont ze wel op het platteland, dichtbij haar ouders. Ze mist de stad echter nog steeds.

Kiezen of delen
Het artiestenbestaan is vrij hectisch. Om toch een beetje tot rust te komen, banjert Renée graag met haar lief en kind door de stad; de hele dag kopjes koffie drinken met zijn drieën vindt ze reuze gezellig. Puur geluk vindt ze in de momenten dat haar zoontje zijn hoofdje op haar schouder legt, een diepe zucht slaakt en met zijn handje haar wang kriebelt. Ze omschrijft het als het meest gave gevoel dat er bestaat: "Het is zo mooi!" Verder wandelt ze graag met haar hond door de polder of over het strand. Ook een potje voetbal, vooral wanneer dat live in De Kuip gespeeld wordt, is ware ontspanning.

Over de combinatie van haar werk en het moederschap is ze eerlijk: het is erg lastig om beide te combineren en ze voelt zich vaak schuldig. Haar zoontje is veel bij haar ouders. Ook Martijn, haar vriend, vangt veel op. Er wordt dus goed voor de kleine gezorgd, maar Renée mist hem wel. Een duidelijke structuur, of vaste dagen waarop ze thuis is, heeft ze niet echt. Ze probeert minimaal twee tot drie hele dagen met haar zoontje door te brengen. Vaak is ze dan wel tussendoor aan het werk: wanneer er net een plaat uit is en ze veel optreedt, is ze al blij wanneer ze twee dagen met de kleine kan doorbrengen. Gelukkig slaapt hij nog veel en kan ze in die uren zoveel mogelijk zaken afhandelen. Een liedje heeft ze echter al heel lang niet geschreven, combineren lukt nog niet echt.

Hoogtepunten
Opstekers, om nieuwe energie uit te halen, zijn er gelukkig voldoende. Onlangs kreeg Renée een heel groot compliment: er kwam een recensent kijken naar de voorstelling A Tribute To Joni Mitchell. Deze had gezegd: 'Óf ze is gek, of ze is verschrikkelijk goed.' Na afloop van het concert mailde hij dat hij super cynisch was geweest over de poging om Joni's nummers te zingen, maar dat hij vanaf het eerste moment van zijn sokken was geblazen. Andere hoogtepunten in Renée's carrière? Lowlands was natuurlijk te gek, zingen met Huub was heel bijzonder. En stel je eens voor dat je een award krijgt voor je eerste plaat of Joe Cocker je aanspreekt met 'Hey Charlie, I love your tunes'! Het is duidelijk dat Renée goed bezig is: binnenkort staat ze in het voorprogramma van Ray Davies in Carré, iets dat ze 'te gek, heel bijzonder én erg spannend' vindt.
 
Herkenning
Om avond na avond muziek van Joni Mitchell te spelen, moet er wel iets heel bijzonders zijn waar je als artieste door gegrepen wordt. Renée kan er kort over zijn: "Haar muziek, teksten, haar leven, haar schoonheid. Alles. Ik herken mezelf en mijn leven in haar materiaal, ik begrijp haar muziek en ik heb een soortgelijke stem. Voor mij viel alles op zijn plek toen ik haar voor het eerste hoorde. Tot die tijd paste ik als zangeres nergens echt tussen, alles leek te hard voor mijn stem. Toen ik haar hoorde, dacht ik: oh kijk, zó moet het om mijn stem heen klinken." Voor Renée heeft elk van Joni's liedjes die ze zingt een eigen verhaal. Ze plakt haar eigen leven, of het verhaal van iemand die dicht bij haar staat, in de liedjes die ze zingt.

Verbazing
Wanneer je iemand bewondert, kan je verrast worden door bepaalde berichten over je idool. Zo vertelt Renée dat ze niet wist dat Joni's carrière zo moeizaam verlopen is. Tijdens het lezen van recensies kwam ze veel negatieve kritieken tegen. Voor Renée was Joni altijd een wereldster, iemand waarvan ze dacht dat iedereen haar geweldig vindt. De ontdekking dat dit bij lange na niet het geval is, vond ze vrij schokkend. Haar beeld van Joni is echter onveranderd; er hangt een grote magie om haar heen, welke ze niet wil doorbreken. Dat is ook een reden om geen contact te zoeken en haar idool niet te willen ontmoeten: Joni is ook maar een mens, wat als de glans ineens verdwijnt? Renée houdt het bij dromen. Wel is het een grote eer om genoemd te worden op Joni's website. Of er ook mensen zijn die op dezelfde wijze geïnspireerd raken door Renée's muziek? Ze krijgt wel eens een cdtje in haar handen gedrukt van mensen die zeggen door haar weer muziek te zijn gaan maken, of daarmee begonnen zijn. Wat is er nu gaver dan dat?

En dan..
Momenteel treedt Renée op met liedjes van Joni, al loopt haar eigen leven als een rode draad door de voorstelling en de liedjes heen. Het begint echter al weer flink te kriebelen om zelfgeschreven nummers te gaan spelen. Meer luistergenot van deze singer-songwriter, het is iets wat wij enkel kunnen toejuichen. Of er na haar bijdrage op bijvoorbeeld het album van a balladeer iemand is met wie ze in de toekomst graag samen zou willen werken? Het is niet iets waar Renée momenteel druk mee bezig is, al zou ze er niets op tegen hebben om iets met het Metropole Orkest te doen. Ze heeft al twee liedjes met hen opgenomen, maar een avondvullend programma, met liedjes van Joni, zou wel een echte dream come true zijn.

Meer Renée? Bezoek haar voorstelling of haal haar in huis. Zowel het  (live opgenomen) album als de dvd zijn echte aanraders. Zeker wanneer je eens een opname van de echte Joni beluistert, zul je verrast worden door de gelijkenissen tussen deze twee top-artiestes.

Tips van Renée: "Cherokee Louise staat heet dicht bij me. Elke keer als die in de set voorbij komt, denk ik: oh ja fijn, ik mag weer.!' En Drycleaner From Des Moines is echt een trip, zo gaaf om te spelen."

A Tribute To Joni Mitchell
Charlie Dée

EAN: 8717624740145
Prijs: 14,99