DVD: Army Wives - seizoen 1

Media door Saar

Army Wives werd gebaseerd op het boek Under the Sabers: The Unwritten Code of Military Marriage van de auteur Tanya Biank. De producenten van onder andere Grey's Anatomy, The Practice en Criminal Minds besloten dit uit te werken tot een televisieserie. Ze.nl bekeek het eerste seizoen over het leven op een militaire basis in Amerika, en pinkte hier en daar een traantje weg.

De 'legervrouwen' die op Fort Marshall leven, vormen een hechte kliek die steeds sterker naar elkaar toegroeit. Ook al vertonen de diverse karakters een hoop verschillen, er zijn ook een stel duidelijke overeenkomsten: zo worstelen alle echtgenotes met het missen van hun partner, persoonlijke geheimen en de problemen die het leven onder strikte militaire regels met zich meebrengt.

Wie maken deel uit van de 'kliek'?
Allereerst is er Claudia Joy Holden, de vrouw van één van de hoogste officieren van het leger. Ze is een gerespecteerde vrouw in Fort Marshall. Claudia Joy lijkt een perfecte vrouw te zijn, maar ze draagt een groot geheim uit haar jongere jaren met zich mee. Lukt het om haar zorgvuldig opgebouwde reputatie in stand te houden, wanneer mensen beginnen te roddelen over wat er vroeger gebeurd zou kunnen zijn?

Voormalig politieagente Pamela Moran, is geen standaard Army Wive. Ze gaf haar carrière op voor haar man, maar heeft flinke moeite met de roddels en alle militaire verplichtingen waar ze zich tegenwoordig aan moet houden. Alsof dat nog niet genoeg is, kampen Pamela en haar man ook nog eens met ernstige geldproblemen. Dit zorgt ervoor dat 'Pam' een wel heel bijzondere opdracht aanneemt om wat geld bij te verdienen...

De uitspraak 'het hart op de tong hebben', kan niet beter bij iemand passen als de jonge en ietwat naïeve barkeepster Roxy LeBlanc. Ze kent haar man Trevor pas vier dagen als ze met hem trouwt. Geef haar eens ongelijk, wie zegt er 'nee' wanneer een mooie man zou zeggen: "Roxy, jij hebt twee banen, toch? En je hebt kinderen van twee verschillende mannen? Nou, ik ken je pas vier dagen, maar ik weet nu al dat jij mijn soulmate bent!" Ondanks het prille geluk van de tortelduifjes, blijkt al snel dat het jonge gezinnetje zich behoorlijk zal moeten aanpassen om bij de rest van de inwoners van de legerbasis te horen.

Denise Sherwood is een legervrouw in hart en nieren. Haar vader en grootvader dienden in het leger en Denise woont al haar hele leven in legerdorpen. Ze trouwde met een gespierde soldaat en heeft het naar haar zin in Fort Marshall. Dat niet alles pracht en praal is, blijkt wel wanneer hun zoon, wanneer haar echtgenoot uitgezonden is, last krijgt van 'losse handjes'.

Roland Burton, past prima in het groepje praatgrage legervrouwen. Hij is de echtgenoot van Joan Burton, een vrouwelijke officier. Joan is net terug uit Afghanistan en heeft hier flinke trauma's opgelopen. Ondertussen worstelt Roland met zijn leven in Fort Marshall, waar hij als psychiater werkt. Zit hij wel op zijn plek? Roland zou maar wat graag een gezinnetje beginnen en doet wat hij kan om dichter naar zijn vrouw Joan toe te groeien. Zal hun huwelijk stand weten te houden?

Wat vindt Ze?
De serie toont een leven zoals maar weinig mensen zich dat voor kunnen stellen. Al zijn er natuurlijk voldoende mannen en vrouwen in Nederland die leven met het gemis van een geliefde, bijvoorbeeld vanwege een buitenlandse missie. Army Wives vindt een goede mix tussen spanning, bijvoorbeeld wanneer we een kijkje in de keuken van de geheime missies van The Unit krijgen. (Denk hierbij aan gijzelingsacties en ontploffende bermbommen.) Anderzijds is dit verhaal van zij die thuis, in angst, wachten op de terugkeer van hun partner. Terwijl je de serie bekijkt, sta je stil bij dilemma's waar de fortbewoners tegenaan lopen. Hoeveel van jezelf, je wensen en idealen, zou jij wegcijferen in een relatie? Hoeveel is het leger, je vaderland en de liefde je waard?
 
De afleveringen duren ongeveer een uur; zorg er voor dat je de tijd hebt, want de serie kijkt het prettigst weg wanneer je alle afleveringen achter elkaar bekijkt. Puntje van kritiek? Het verhaal bungelt soms wel aan een érg dun lijntje. Ook de personages komen hier en daar iets te oppervlakkig uit de hoek, wat de geloofwaardigheid niet echt ten goede komt. Desondanks voel je intens mee met de mannen, vrouwen en kinderen die op Fort Marshall leven. Het is een bestaan van opoffering, uitdaging, gemis, genieten van kleine momenten en dromen over idealen. En wat die geloofwaardigheid betreft... een pocket uit de Bouqetreeks leest af en toe toch ook best lekker weg?

Army Wives - seizoen 1
Regie: John T. Kretchmer
EAN: 8717418200961
Prijs: 34,99