Interview: Dolores O'Riordan!

Media door Martine

Nadat we ons in twee gemakkelijke stoelen in het American Hotel in Amsterdam hebben genesteld met een kan water, vraagt Dolores of ik voorzien ben. Het verbaast me hoe klein en fijn ze is: ik moet met mijn 1 meter 63 zelfs nog naar beneden kijken. Op dit moment reist ze door Europa om haar nieuwe album No Baggage, dat in september uitkomt, te promoten.

Open
Zelfs zegt Dolores niet zo open geweest te zijn sinds het Cranberries-album No Need To Argue uit 1994. Met die openheid wil ze niet bereiken dat mensen haar beter leren kennen: ze wil mensen inspireren. "Ik denk dat het met mijn levenservaring te maken heeft. Ik wil vooral jongeren duidelijk maken dat ze zich niet druk moeten maken om kleine dingen. Het gaat erom wat echt belangrijk is: je ouders, kinderen, familie en je gezondheid." De zangeres heeft het idee dat veel mensen tegenwoordig uit het oog verliezen wat echt belangrijk is door alle informatie die op ze afkomt via de media. "Toen ik begin twintig was, in mijn Cranberries-periode, was er lang niet zo'n grote informatiestroom als nu. En toen vond ik het al moeilijk! Kun je nagaan hoe heftig dat nu is. De druk van het leven is enorm. Ik wil jonge mensen inspireren in zichzelf te geloven en zich niet te laten leiden door die druk van buitenaf."

Gekke wereld
De behoefte mensen een stukje bewustwording bij te brengen is iets van de laatste tijd, vertelt Dolores. Voordat ze moeder was (ze heeft twee dochters, een zoon en een stiefzoon) had ze dat veel minder. "Ik heb een dochter van acht en één van vier, en ik zie hoe moeilijk het voor jonge meisjes is om op te groeien in deze tijd. Er is zoveel druk vanuit de media: alles is op jonge mensen gericht. Het is een gekke wereld. Kinderen zijn kinderen, die zouden nog geen stress mogen hebben!"

Keuzes
Dolores verbaast zich over hoe de technologie, met vooral de komst van internet, de wereld de afgelopen vijftien jaar heeft veranderd. Toch blijft één aspect onveranderd: het leven draait om keuzes. "Wil je bij 'echte' mensen horen, of kies je ervoor met gemaakte types om te gaan, omdat ze toevallig beroemd zijn of geld hebben? Het gaat erom dat je zelf kiest waar je wil zijn en waar je heen wil. Dat is lastig, want als je eenmaal hebt gekozen, is het moeilijk terug te komen op die keuze."

'Het draait niet meer om mij'
Toch gelooft ze dat het met haar dochters wel goed komt, omdat ze nu al heel gedreven zijn. "Mijn oudste wil schrijfster worden. Ze leest iedere avond hele boeken en vraagt dan: 'Mam, heb je dit gelezen?' Meestal moet ik antwoorden dat ik bang ben van niet en vertelt ze mij honderduit. Ze opent mijn ogen en brengt mij terug naar mijn jeugd. Ze heeft een sterke wil en wil echt schrijfster worden. Als dat is wat ze wil, dan moet ze ervoor gaan. Ik wilde zangeres worden, en dat is zo ook gelukt." Haar kinderen zorgen er dus voor dat ze zich blijft ontwikkelen. "Zij zorgen ervoor dat het niet meer alleen om mij draait."
 
Schrijven
Dolores schreef alle tekst en muziek voor No Baggage zelf. Nee, daar gaat ze niet voor zitten. "Dan lukt het niet. Het moet vanzelf komen. Soms zit ik met vrienden een wijntje te drinken en zijn we gezellig aan het praten als ik opeens inspiratie krijg. Dan moet ik me even afzonderen om te schrijven. Vaak weten vrienden dat wel en laten ze me met rust op zulke momenten."

Dankbaar
Doordat Dolores ook voor The Cranberries alle nummers schreef, is het niet gek dat die typische sound nu doorklinkt in haar solowerk. Dat ze daardoor altijd geassocieerd zal blijven worden met de band vindt ze niet erg; ze is juist dankbaar. "De band heeft me gemaakt wie ik ben. Ik was pas achttien toen we doorbraken. Misschien riskant, zo jong en dan zoveel succes, maar ook wel mooi. Ik heb nu op redelijk jonge leeftijd alles al ervaren en kan nu, terwijl ik nog steeds redelijk jong ben (37 - red.), alsnog een 'normaal' leven leiden. Ik heb bijvoorbeeld gewoon jong kinderen kunnen krijgen."

Nieuwe single
In augustus verschijnt de eerste single van het album No Baggage: The Journey. En dat terwijl ze het nummer eigenlijk pas schreef toen de rest van het album al was gemixt en opgenomen. Zelfs de foto's voor de hoes waren al gemaakt. "Ineens schoot er een catchy song door mijn hoofd en ik nam het op. Zowel het Europese en Amerikaanse label hadden zoiets van: deze moet nog op het album. Bovendien was het duidelijk dat dit de eerste single moest worden. Het gaat over de reis van het leven en vertelt in één nummer wat ik met dit hele album wilde vertellen: geniet van het moment, en neem dingen niet 'for granted'."

Respect voor Lily Allen
Op de vraag welke recente muziek ze graag hoort, noemt ze bands als Snow Patrol en The Killers als favoriet. "En Lily Allen. Ik vind het knap hoe zij met haar bekendheid omgaat. Ik weet uit ervaring dat het niet makkelijk is om op die leeftijd met al die aandacht en papparazzi om te gaan. Mensen vergeten vaak dat een artiest ook maar een mens is. De media kicken op slecht nieuws. Dat herken ik wel: als je een zwak moment hebt, staat het in alle kranten. Dat is het minpunt van succes. Maar zoals Lily zich staande houdt, daar heb ik groot respect voor. Ze is een sterk meisje."
 
'Ziek van het wereldje'
Het succes op jonge leeftijd ging ook Dolores niet in de koude kleren zitten. Het was een eye opener met geweldige hoogtepunten, maar toen ze 25 was kreeg ze een burn-out. "Na zeven jaar in de business was ik het helemaal zat en stapte ik uit het wereldje. Ik haatte het bekend te zijn en verdween zo ver mogelijk uit beeld. Ik kreeg een gezinnetje en keek niet meer om." Het viel niet mee uit 'het wereldje' te stappen. "Je hebt geen controle over roem en bekendheid. Of je wil of niet, je wordt overal gevolgd en dat is behoorlijk eng. Eigenlijk verkoop je jezelf: je levensverhaal, je liedjes. En als je dan alles hebt gegeven, lachen mensen je alsnog uit en gooien ze met stenen naar je. Maar dat is menseigen. Je moet sterk zijn, opstaan en weer verdergaan. Kinderen zorgen ervoor dat je weer met beide benen op de grond komt te staan en zorgen voor een bepaalde rust." Gelukkig hervond ze zichzelf in die rust en is ze weer muziek gaan maken.

Hoogtepunten
Wanneer we naar Dolores' hoogtepunt in haar carrière vragen, is dat zonder twijfel haar deelname aan het concert 'Pavarotti & Friends'. Hier kreeg ze namelijk de gelegenheid Lady Diana te ontmoeten tijdens het diner. "Ik was de enige vrouwelijke artiest die avond en we zaten met zijn allen aan tafel. Ik heb zo'n twintig minuten met Diana gesproken. Mijn ouders waren er ook. Mijn vader is van het platteland en leest geen kranten, dus is hij nooit zo op de hoogte. Mijn moeder wel; zij vond het een eer Diana te ontmoeten en vroeg haar hoe het ging. Ik vertelde mijn vader: 'Dit is Lady Diana.' Waarop hij zei: 'Ah, en waar kom je vandaan?'" Dolores lacht. "Zij kon er wel om lachen. Het was zo schattig. Ouders zorgen dat je alles in perspectief ziet en houden je met beide benen op de grond."

Over het hoogtepunt in haar privéleven vertelt ze: "Trouwen is ontzettend leuk, maar de geboorte van mijn kinderen... Moeder worden verandert de band met je partner: je weet niet of het allemaal goed gaat komen, het is heel spannend. Maar als het kind, dat echt van jullie samen is, geboren wordt, is dat zo geweldig! Het heeft mij en mijn man heel dichtbij elkaar gebracht. Hoewel je ook minder tijd samen hebt." Wat ze haar kinderen vooral bij wil brengen? "Geloof in zichzelf en het ontwikkelen van sterke waarden. Dat is zoveel belangrijker dan uiterlijk. Ik denk dat dat vooral voor meiden geldt. Voor hen is opgroeien moeilijker. Als jongens problemen hebben, vechten ze het uit en is het over. Bij meisjes is het anders. Ik wil ze leren dat ze moeten doen wat ze leuk vinden, vast moeten houden aan hun eigen waarden en dat ze zich niet laten beïnvloeden door druk van buitenaf."

Kus
Het gesprek met Dolores vliegt voorbij. Ik heb nog niet eens een slok water kunnen nemen, als de tijd erop zit. Dolores staat op, spreidt haar armen en geeft me een kus op mijn wang. Hoewel ik van tevoren dacht dat ze wel eens een ontoegankelijk persoon zou kunnen zijn, vanwege haar enigszins stuurse uitdrukking, blijkt het tegendeel waar en heeft ze gelijk: hoe je bent en waar je voor staat zegt meer dan uiterlijk vertoon.

Dolores O'Riordans single The Journey komt in augustus uit. Het album No Baggage volgt in september.