Interview: Candy Dulfer!

Media door Lisanne

"De ene helft van mijn album bestaat uit hele opzwepende nummers en de andere nummers zijn ingetogener. Ik kan me met allebei de kanten goed identificeren, ik kan heel romantisch en spacy zijn maar ook heel energiek en swingend." Het idee om een dubbel-cd uit te brengen, is eigenlijk spontaan ontstaan. Candy: "Er waren teveel nummers voor één cd. Ik kon niet kiezen." Wel komt er nog een cd uit met The Best Of van het nieuwe dubbelalbum.

Ex-vriend
Erg gemakkelijk was het voor Candy niet om dit album af te maken. Aan het eind van de opnames ging het uit met haar vriend, die een heel grote bijdrage heeft geleverd aan Funked Up & Chilled Out. Ze was bijna vijftien jaar samen met hem. "Dat het uitging, was heel erg heftig. Maar omdat mijn ex-vriend en ik allebei zoveel van onze muziek hielden, hebben we er toch voor gekozen dit album af te maken. Misschien is het voor mij wel een soort van 'afsluiten van een hoofdstuk'. Ik ben in ieder geval heel blij dat we Funked Up & Chilled Out samen succesvol hebben afgerond."

Tijdens deze moeilijke periode hebben haar bandleden Candy heel erg gesteund. "Het lijken hele stoere mannen, maar ze waren zó lief! Ze vroegen me elke dag hoe het met me ging en knuffelden me vaak."

Als we het over relaties hebben, lacht Candy een beetje. "Ik weet eigenlijk niet hoe een relatie in elkaar moet zitten. Als je het weet, vertel het me!" Candy betwijfelt of de mensen er wel voor gemaakt zijn om voor altijd bij elkaar te blijven. "Maar als je met iemand samen bent, is trouw zijn wel erg belangrijk. Je moet een open boek voor elkaar zijn."

Van alleen zijn houdt Candy niet. "Dan denk ik dat ik de hele dag mijn moeder ga bellen!" grapt ze. "Ik kan ook nooit stilzitten in mijn eentje. Ik wil van het leven genieten, ik wil me jong voelen en zoveel mogelijk leuke dingen doen!"

Wel of geen verstand van relaties: Candy is sinds een paar maanden weer helemaal verliefd. "Hij is superleuk, wat we hebben is heel bijzonder." En nee, het is geen muzikant. Candy: "Toen we elkaar in het buitenland ontmoetten, herkende hij mij niet, hij wist niet dat ik saxofoon speelde. Maar toen hij me zag spelen, werd hij verliefd op me. Dat was belangrijk voor me: die saxofoon is toch vijftig procent van mijn leven."

Altijd jong
Hoewel ze toch al bijna de veertig passeert, oogt de saxofoniste nog heel jong. "Ik moet er wel steeds meer moeite voor doen hoor: ik sta steeds langer voor de spiegel. Ik sport en doe aan yoga." 

Sinds Candy met Prince heeft samengewerkt, is ze meer aan haar uiterlijk gaan doen. "Ik vond het altijd wel lekker om in een simpele joggingbroek en gympies zonder make-up over straat te gaan. Maar Prince wilde iets 'uitstralen' als band. Nu merk ik dat ik het zelf ook steeds belangrijker vind om er goed uit te zien. Dan voel ik me veel vrouwelijker!"

Hijgen op het podium...
Alhoewel Candy haar muziek zeer serieus neemt, is er ook plaats voor humor in haar shows. "Ik voel me erg thuis op het podium en als ik voel dat het goed gaat, praat ik met het publiek en maak soms flauwe grapjes. Onze Amerikaanse  toetsenist Chance Howard speelt dan een heel sexy melodie die naar een 'hoogtepunt' gaat. Dan doe ik alsof ik er heel erg opgewonden van word, het licht gaat uit en ik maak sexy geluiden. Als de dan climax komt, gaat het licht aan. De toetsenist zijn hoedje staat dan helemaal scheef en ik heb mijn haar helemaal door de war." Candy illustreert het door haar blonde lokken wild voor haar gezicht te gooien. "Heel melig, maar door dat soort dingen krijg je wel nog meer contact met het publiek." 

Candy's imago is glamorous, maar op het podium is er weing plaats voor ijdelheid: "Ik loop rood aan als ik een hoge noot moet halen, ik stamp op de grond en we zweten, maar zo hoort het ook." Live spelen vindt Candy dan ook helemaal geweldig. "Ik geniet gewoon als ik daar sta met mijn saxofoon. Mijn album is een soort blauwdruk van wat er nog komen gaat. Met ieder live optreden probeer ik er weer overheen te gaan. En dat is kicken!"

Funked Up & Chilled Out
Candy Dulfer
EAN: 0053361515225
Prijs: 22,99

Tekst: (c) Ze.nl / Lisanne van Sadelhoff & Anne-Jolijn Meester
Foto's: (c) Carin Verbruggen