DVD: Psych seizoen 1

Media door Krista

Waar gaat het over?
Shawn Spenser is een opmerkelijke man die in zijn jeugd een talent van het opvallen van de kleinste details enorm heeft ontwikkeld. Eigenlijk heeft HIJ er nooit veel aan gedaan, maar zijn vader daarentegen 'trainde' hem in het onthouden van opvallende en zeer belangrijke details. Waarom dit zo belangrijk was voor zijn vader wordt al snel duidelijk. Vader Henri, toen een succesvolle agent bij de SBPD, wilde niks liever dan dat Shawn in zijn voetsporen zou treden en zich zou aansluiten bij de politie. Helaas liep dit wat anders...

Jaren later hebben Shawn en zijn vader geen contact en is het voor Shawn moeilijk om een baan te vinden. Hij besteed zijn tijd aan anonieme tips geven aan de politie. Nadat hij de politie een tip geeft die een zaak oplost krijgen ze argwaan en beschuldigen ze Shawn ervan dat hij iets te maken heeft met deze misdaad. Hij wordt gearresteerd en probeert zich er onderuit te kletsen, wat niet lukt... tot hij een geniale ingeving krijgt; hij doet zich voor als helderziende. Natuurlijk gelooft niemand hem, maar toch geven ze hem een kans en hiermee begint het avontuur van Psych.

Shawn besluit al snel zijn eigen bedrijf op te zetten, passend genaamd Psych en hij probeert zijn beste vriend Burton Guster, al jaren bekend als Gus, mee te krijgen in hun 'bedrijf'. Gus is een angstige, onhandige man met een zwakke maag. Maar in tegenstelling tot Shawn heeft hij wel een baan en ziet eigenlijk geen heil in Psych. Naarmate de serie vordert lijkt hij het toch wel leuk te vinden. Hij is het niet altijd eens met de manier waarop Shawn dingen aanpakt of wat zijn rol daarin is, maar uiteindelijk vinden ze allebei hun plek. De scènes tussen deze beste vrienden zijn soms echt te hilarisch voor woorden, je herkent gelijk je eigen beste vriendin erin en hoe vervelend vrienden soms kunnen zijn. Samen proberen ze zaak na zaak op te lossen en het leuke is... meestal lukt dat ook. Dit tot grote ergernis van hoofddetective Carl Lassiter.

Lassiter, die al snel de bijnaam Lassie krijgt, gelooft niks van de gave van Shawn en wil ook niks met hem te maken hebben. Jammer genoeg voor hem begint het hele politiebureau steeds meer heil te zien in de gave van Shawn en komen ze elkaar steeds vaker tegen. De conflicten en discussies tussen Shawn en Lassiter zijn geweldig vermakelijk. De frustratie van Lassie is aan alles te zien en dat maakt het voor Shawn alleen maar leuker om door te gaan met het 'voelen' van belangrijke informatie. Toch ontstaat er een soort van haat/liefde-verhouding tussen de mannen, die liefde komt in de laatste aflevering van de serie een beetje naar de oppervlakte. Niet helemaal natuurlijk, want anders hadden ze nooit een 2e en 3e seizoen kunnen maken!

Sprake van romantiek...
Elke serie heeft natuurlijk een liefdes verhaallijn en in Psych draait dat om Juliet O'Hare, de partner van Lassiter, en Shawn. Shawn ziet Jules wel zitten maar Jules ziet dat niet helemaal gebeuren. Toch zie je daar langzaam iets in veranderen, of dit ook daadwerkelijk tot iets leidt... dat moet je zelf maar gaan kijken!

De serie begint elke aflevering met een flashback uit Shawn's verleden. Hieruit blijkt dat hij vroeger veel tijd doorbracht met zijn vader. De relatie tussen Shawn en zijn vader blijft een terugkerende lijn in de serie, die twee komen steeds dichter bij elkaar maar of het echt helemaal goedkomt...

De moeite waard?
Psych is een leuke serie, maar elke aflevering is wel bijna hetzelfde. Stukje uit het verleden, dan het bekend maken van de zaak, dan proberen Shawn en Gus zich er mee te bemoeien en lossen de zaak uiteindelijk op. Maar ondanks deze voorspelbare lijn maakt de humor een hele hoop goed. Ik heb zeker genoten van deze serie, maar dat ik nou zit te springen om seizoen twee te gaan kijken... dat ook weer niet. Eigenlijk ben ik er nog niet helemaal uit, het is wel een serie die je even makkelijk opzet en dan blijf je ook echt wel kijken. En nu ik er zo over nadenk weet ik wat ik mis! Elke aflevering is een apart verhaal, er zijn wel een paar rode lijnen in het seizoen te vinden maar die worden te weinig uitgediept dus je hebt niet, wat je met andere series wel hebt, het idee dat je verder moet kijken omdat er dan weer een stuk van het hele verhaal duidelijk wordt. Als ze dat in het tweede seizoen wel stoppen dat kan het echt een super leuke serie worden.

Psych
Regie: Mel Damski
EAN: 5050582501612
Prijs: 39,99