Spangas gaat als een trein

Media door Redactie Ze.nl

Wanneer de groep bekende tieners arriveert barst het gejoel in het meidenpubliek los. Met trots houden de Spangas-spelers de dikke dvd-box omhoog. "We hebben hier heel hard en met zorg en liefde aan gewerkt en daar zijn we trots op," vertelt Talisia Misiedjan, die de rol van de goedgebekte Avalanche speelt.

Sinds 2007 is de serie dagelijks te zien op Z@pp. Dat het programma razend populair is, blijkt alleen al uit de kijkcijfers: gemiddeld 260.000. De serie gaat over middelbare school Het Spangalis en volgt het leven van een groep tieners die van alles meemaakt tijdens en na de lessen. De leerlingen zijn erg actief op school en hebben vrijwel allemaal goed contact met de leraren. De één zit in de leerlingenraad en de ander bedenkt allerlei activiteiten op school, zoals een modeshow bijvoorbeeld.

"Dat de serie zo goed loopt komt door de herkenbare onderwerpen. Het Spangalis is de leukste school van Nederland. Alles kan en er is ruimte om jezelf te ontwikkelen," zegt Richard van der Zwet, uitgever van de Spangas-serie bij de NCRV. De NCRV wil met het programma geen voorbeeldschool creëren, maar heeft wel bewust personages gekozen die een voorbeeld kunnen zijn voor de kijkers. "Het zit wel deels in de rol van de Publieke Omroep om geen platte actie te maken, maar iets wat herkenbaar is in het leven van de doelgroep." Spangas wordt in principe gemaakt voor kinderen in de leeftijd tussen 9 en 12 jaar, maar ook oudere 'kinderen' hebben de serie ontdekt.

Tussen het handtekeningen uitdelen door heeft de 19-jarige Titia Hoogendoorn even tijd voor Ze.nl.

Kijken er niet ook veel oudere kinderen naar Spangas?
"Ja, er kijken best veel oudere kinderen, maar ik denk dat mijn personage Fay echt gemaakt is voor de jongere kinderen. Ik denk dat de ouderen mijn personage ook niet zo leuk vinden. Fay heeft altijd aparte kleding aan. In elke groep heb je altijd wel een vreemde eend. Meestal is dat een gothic of een nerd. Dit keer ben ik dat."

Kun je je goed identificeren met Fay?
"Het is heel leuk om Fay te spelen, maar Fay heeft altijd heel veel energie. Ik heb dat niet altijd. Ze wil altijd mensen helpen en ze denkt altijd dat ze alles weet. Dat is soms best vermoeiend. Fay heeft vaak stemmingswisselingen. Dat heb ik ook een beetje, de ene keer vrolijk en de andere keer verdrietig. Alleen ben ik wat minder naïef dan Fay."

Wat doe je naast de opnames van Spangas?
"Ik ben gestopt met school omdat de opnames doordeweeks zijn. In april gaan we bijvoorbeeld naar de Ardennen om daar de film op te nemen. Hierin gaan de leerlingen van Spangas op schoolreis. In oktober is de film te zien in de bioscoop. Verder ben ik bezig een kledinglijn te ontwerpen. Ik werd gevraagd voor Dressed to be loved. Het heeft te maken met fair trade kleding en ik heb al een heel leuk zwart jurkje ontworpen. Ik werk met vormen, niet zozeer met printjes. Het is nog niet bekend waar of wanneer de kleding gemaakt gaat worden."

Wil je verder met acteren?
"Ja, ik ben op dit moment bezig met de audities op de toneelschool van Amsterdam. Ik ben al door de eerste ronde heen, dus dat wordt spannend.'

Spangas - Seizoen 1 (deel 1)
Regie: Kaj Driessen
EAN: 8717418204808
Prijs: 19,99

Spangas - Seizoen 2 (deel 2)
Regie: Kaj Driessen
EAN: 8717418205034
Prijs: 19,99