Interview: Paul Rudd!

Media door Anneke

Wat vind je van onze hoofdstad?
"Ik vind Amsterdam hartstikke leuk. Veertien jaar was ik toen ik jullie hoofdstad voor het eerst bezocht. Dat was met mijn vader, ik herinner het me nog goed. We hebben toen een grachtentocht gemaakt en het Rijksmuseum bezocht. Nu wil ik nog veel meer zien van de stad. Dat kan omdat er ook een vrije dag ingepland is. Dan wil ik nog veel meer musea gaan bezoeken. Ik weet zeker dat ik me hier geen moment zal vervelen."

Role Models is een film waar je niet alleen in acteert, maar waar je ook aan meeschreef.
"Het was niet mijn oorspronkelijke verhaal. Ik heb er alleen aan meegeschreven of liever gezegd: ik heb het hérschreven. In het oorspronkelijke verhaal leken hoofdrolspelers Wheeler en Danny te veel op elkaar. Mij werd gevraagd om het te herschrijven en dat vond ik een grote uitdaging. Uiteindelijk heb ik van Danny precies het personage gemaakt dat ik zelf zou willen spelen. Geen feestbeest als de oorspronkelijke Wheeler dus."

Vond je het moeilijk om met kinderen te werken?
"Ja, moeilijker dan ik dacht. In de film gebruikt Bobb'e grove taal en wordt er gevloekt. Volgens de wet mag een kind van die leeftijd dat dus niet. Dus moesten we de teksten eerst aan de ouders laten lezen voordat ze in de film kwamen. Soms keurden die de teksten goed en soms ook niet."

Hoe was het werken met jouw mentorkind in de film: Christopher Mintz-Plasse?
"Ik vind die jongen nog steeds een hele moeilijke naam hebben... Werken met hem was heel erg leuk. Hij is zo verschrikkelijk enthousiast. Toen we met de film begonnen had hij nog helemaal geen filmervaring, terwijl de andere kinderen indrukwekkende cv's bij zich hadden. Misschien dat hij juist door dat gebrek aan ervaring zo fris en natuurlijk overkomt."

Was er in de film veel ruimte voor improvisatie?
"Ja, gelukkig was daar alle ruimte voor. Mijn tegenspeler Seann William Scott en ikzelf hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt. Ik denk dat we daarom gewoon heel natuurlijk spelen en dat komt relaxed over. We wilden een komedie maken die niet té sentimenteel was, maar wel herkenbaar en zeker gevuld met leuke grappen. Daarom lieten we ons ook omgeven door alleen maar grappige mensen. We wilden ook graag dat de grappen net even anders waren dan andere, dus minder voorspelbaar. Ik vond het een hele leuke film om te maken!"

Heb jij zelf ook rolmodellen?
"Mijn vader en Paul Newman! Dat zijn twee mensen die grote voorbeelden voor me zijn geweest. De een omdat hij me altijd heeft bijgestaan in mijn leven en mijn carrière en de ander omdat hij zo'n fantastische acteur was. Vroeger zei ik altijd: als ik eens beroemd ben, dan wil ik net zo acteren als hij. En kijk waar ik nu ben! Alleen heb ik nog een hele weg te gaan om net zo'n gewaardeerde acteur te worden zoals hij altijd geweest is."

Role Models is vanaf 12 maart te zien in de Nederlandse bioscopen.