Kings Of Leon in HMH

Vrije tijd door Saar

Een groter contrast valt haast niet te bedenken; op mijn reis richting onze hoofdstad kom ik onder meer de kerstman, een stel smurfen, een hoempapa-band en Jack Sparrow tegen. Het carnaval is duidelijk losgebarsten, alle reden om de stad te ontvluchten. Al zijn er eigenlijk geen excuses nodig voor het bijwonen van een show van 'the mighty four', eindelijk geven de heren een concert in Nederland. De tickets waren binnen vijf minuten uitverkocht, ik voel mij een lucky bastard dat ik getuige mag zijn van dit optreden - waar ik blijkbaar wel de nodige moeite voor moet doen: wegens een seinstoring ligt het gehele treinverkeer plat. Ik sta een uur te blauwbekken en stressen, voordat bekend wordt gemaakt dat er spoedig een trein richting Kingdom zal rijden.

Eenmaal aangekomen in de Heineken Musical Hall spoed ik de zaal in. Begeleid door de eerste tonen van Crawl worstel ik mij een weg richting podium. (Tip: ben je ook een ieniemienie-persoontje? Volg de bierverkopende studenten, iedereen gaat voor hen opzij, mits ze zich richting dranghek verplaatsen zijn ze ideaal: vrij baan!) Ik ben gelukkig precies op tijd, de koningen beginnen net met spelen. Om mij heen staan zatte Engelsen, tienermeiden, verliefde stelletjes, diehard-fans en mooie knullen. Ik heb echter enkel oog voor de heerlijke heren on stage, Caleb is ook blij mij te zien en zingt: Ooh she's at my party. Tijd om te doen waarvoor we allemaal gekomen zijn: genieten.

Het optreden heeft een bovenaards karakter en brengt de zaal binnen no time in extase. Meditatie is er niets bij, de koningen betoveren vanaf de eerste riff. De sfeer is gemoedelijk; het publiek doet zelfs ietwat saai aan. Een schril contrast met de menigten waar Kings Of Leon gewoontelijk voor speelt op de vele festivals die de groep aandoet. De koningen wisselen nummers van het laatste album, Only By The Night, af met die van eerdere platen. Een complete setlist vind je op LastFM. Om je jaloezie wat op te wekken, enkele hoogtepunten: Knocked Up, On Call, Fans, het welbekende Sex On Fire, Milk, Taper Jean Girl en Four Kicks.

Mooi zijn de momenten tussendoor, waarin Caleb terugblikt en duidelijk maakt dat de groep zeker niet vergeten is waar ze vandaan komen. Hij vertelt hoe ze zes jaar geleden voor het eerst in Amsterdam waren, al zag hij er met zijn baard en lange haar toch wel net wat anders uit. Kings Of Leon toont waardering voor hun fans; de groep heeft een trouwe schare volgelingen, al zijn er de afgelopen periode ongetwijfeld een boel liefhebbers bijgekomen.

'Dit klinkt net zo goed als de plaat, dat houd je toch niet voor mogelijk!', 'Wat kunnen die gasten een geluid produceren, zeg', 'Ik heb het hele concert met een grandioze grijns zitten kijken en luisteren',  hoor ik om mij heen. En ook ik vraag mij af hoe een band zichzelf zo kan overstijgen. Kings Of Leon staat voor het eerst in de Heineken Music Hall, een zaal met een prachtige akoestiek, welke het unieke geluid van de heren sterk doet uitkomen.

De koningen weten hun kleine en intieme domein uit te bouwen, tot de zaal uitgegroeid lijkt tot een ware arena. De avond schiet voorbij, tijd lijkt een inhoudsloos gegeven, waarom komt er een einde aan? Veel bezoekers zullen met een weemoedig gevoel hun zondag doorbrengen op de bank. Niet zozeer vanwege het vele bier en bijkomende koppijn; de wetenschap dat het optreden waar zolang naar uitgekeken werd verleden tijd is, stemt droef. Al is dit een herinnering om nooit te vergeten, wat een klasse! Konden we het optreden maar in een doosje stoppen om het mee te nemen naar huis, alwaar we het nog eens openen en beluisteren. Ach, zouden we de vier zelf maar mee kunnen nemen...

Kings Of Leon, met recht benoemd tot 'the best band to come out of America in years' (Noel Gallagher - Oasis) en 'the greatest band in the world at the moment' (Ed O'Brien - Radiohead). De lovende woorden van Brandon Flowers (The Killers) 'There's a quality to it that other people don't have', kunnen wij enkel beamen; het concert van Kings Of Leon was een avond met een kroontje.

Ben je nog niet bekend met de band? Lees het artikel dat we eerder schreven over Only by the Night, koop het album, word creatief op YouTube of LastFM en laat je in extase brengen. We all can 'use somebody' like Caleb, Jared, Nathan of Matthew!

Foto's: (c) Ze.nl / Siese Veenstra