Candace Bushnell - Lipstick Jungle

Media door Marieke_B

Candace Bushnell schrijft graag over succesvolle vrouwen. Na Sex and the City, dat een immens succes was, werd ook haar roman Lipstick Jungle bewerkt tot een tv-serie. Deze sloeg helaas niet zo aan en werd na twee seizoenen in Amerika van de buis gehaald. Hoe zou de boekversie dan zijn?

Het verhaal
Lipstick Jungle gaat over drie zeer succesvolle vrouwen van begin veertig. Iedereen kent ze en kijkt tegen ze op. Hun leven lijkt van buitenaf perfect, maar alledrie worstelen ze met de nodige privéproblemen.

Nico is een ambitieuze hoofdredactrice van een succesvol tijdschrift. Ze is al jaren getrouwd met haar man Seymour, maar hun huwelijk kent weinig passie meer. Ze zoekt daarom haar toevlucht in een affaire met een veel jonger model die haar weer het gevoel geeft dat ze leeft. Tegelijkertijd voelt ze zich ontzettend schuldig tegenover haar - nog altijd erg lieve en trouwe - man en begint haar ontrouw flink aan haar te knagen. Op zakelijk gebied loopt alles op rolletjes, al is ze eigenlijk alweer uit op een nog betere baan. Is het dan nooit genoeg? Dit vraagt Nico zichzelf ook regelmatig af...

Wendy is filmproducente en ook nog eens directeur van de filmmaatschappij. Met haar man Shane en drie kinderen lijkt haar gezin perfect, maar dat is verre van de waarheid. Door haar drukke baan ziet Wendy haar kinderen te weinig, wat Shane haar regelmatig verwijt. Hij heeft echter makkelijk kletsen, want hij heeft nooit een baan gehad en altijd op Wendy's zak geteerd. Iets dat haar vroeger nooit uitmaakte, ze gaf hem graag alles wat hij maar wilde, maar wat haar steeds vaker gaat tegenstaan. Shane zelf is ook niet gelukkig meer en vraagt uiteindelijk een scheiding aan; vol zelfvertrouwen omdat hij altijd voor de kinderen heeft gezorgd en dus recht heeft op tenminste een halve voogdij en een dikke alimentatie.

Victory is modeontwerpster en single. Ze heeft haar eigen bedrijf en label vanaf de grond helemaal zelf opgebouwd en is er dan ook apetrots op. Haar collecties lopen als een trein en het geld is de afgelopen jaren met bakken tegelijk binnengekomen. Ze heeft enorm veel fans onder de inkopers van grote warenhuizen, die altijd weer enorm uitkijken naar haar nieuwe collecties. Tot dat Victory besluit het eens over een andere boeg te gooien. Tijdens een grote fashionshow komt ze met een gewaagde nieuwe collectie, die jammer genoeg bij het grote publiek totaal niet aanslaat. Victory komt hiermee in grote problemen, omdat de inkopers de kleding niet meer afnemen. Hoe gaat ze zich hieruit redden? En hoe zit het met de mannen, waarop ze steeds veel te snel weer uitgekeken is?

En?
Lipstick Jungle leest makkelijk weg, probleem is alleen dat er geen plot is. Waar wil Candace Bushnell met haar personages nou naartoe? Tijdens het lezen kun je niet anders dan met die vraag in je hoofd blijven zitten. Er gebeurt genoeg aan crisissen, blije gebeurtenissen, successen en tegenslagen, maar het lijkt net of je zomaar een toevallige periode uit het leven van deze vrouwen leest en alles zonder doel aan je voorbij gaat. Er is geen verhaal! Daarbij is het taalgebruik wat langdradig, de beschrijvingen te gedetailleerd en springt de schrijfster vaak van de hak op de tak. Nu is dit logisch wanneer drie verhaallijnen door elkaar lopen, maar als je dan ook nog met ingewikkelde flashbacks gaat werken, wordt het voor de lezer af en toe toch lastig te volgen.

Positief is wel dat de personages vrouwen zijn die voor hun eigen carrière hebben gekozen, daar zeer succesvol in zijn en dus bakken met geld verdienen. Vrouwen aan de top! Voor veel dames iets dat we maar al te graag nastreven. Daarnaast is het ook wel weer goed om te zien dat ook succesvolle sterke vrouwen genoeg aan hun hoofd hebben. Blijkbaar kun je toch echt niet alles hebben.

Lipstick Jungle zou ik geen echte aanrader noemen, maar gewoon een leuk vrouwenboek voor als je even zonder zit en iets luchtigs wilt lezen. Als serie is ie gewoon veel vermakelijker!

Lipstick Jungle
Candace Bushnell
ISBN: 9789044612240
Prijs: 15,00
Uitgeverij: Prometheus