Review: Madagascar: Escape 2 Africa

Media door Joelle

Madagascar: Escape 2 Africa begint waar het vorige deel eindigde: de vier vrienden vertrekken samen met de pinguïns en koning Julian, de ringstaartmaki, van het eiland Madagascar om terug te gaan naar hun dierentuin in New York. De pinguïns, in deze film weer zo psychotisch als altijd, hebben een oud vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog opgelapt. Helaas is hun technisch inzicht niet optimaal: na enkele minuten crasht het gezelschap hopeloos neer midden in een Afrikaans natuurreservaat. Afrika blijkt echter zo slecht nog niet te zijn: voor het eerst van hun leven komt het viertal soortgenoten tegen.

Gloria gaat daten met het enorme nijlpaard Moto Moto, Melman begint een carrière als dokter, Marty krijgt er tientallen vrienden bij en Alex ontmoet zelfs zijn ouders! Toch blijkt het Afrikaanse leven niet voor iedereen even leuk. Alex moet een volwassenheidsritueel voltooien, wat niet helemaal volgens plan verloopt, Marty is plotseling niet meer uniek en Melman ontdekt dat hij toch wel meer voelt voor Gloria dan alleen vriendschap. Als de mensen een dam bouwen en de waterplaats van de dieren droog valt ontstaan er pas echt problemen. Gelukkig overwint hun vriendschap alles.

De eerste helft van Madagascar 2 is een geweldig ongeregeld zootje. De personages zijn stuk voor stuk heel sterk neergezet. Allemaal hebben ze hun vreemde trekjes, zoals de hypochondrische giraf, de trotse leeuw en als absoluut dé sterren van deze film de vier criminele pinguïns. Samen zorgen ze voor een heerlijke chaos met een verhaal dat alle kanten opslingert en daardoor geen moment verveelt, maar toch een geheel vormt. Jammer genoeg doet de tweede helft, wanneer al die personages een eigen verhaallijn gaan ontwikkelen, wel te rommelig aan. In een film van nog geen anderhalf uur worden na het gemeenschappelijke begin nog zo'n vijf subverhalen verteld en dat leidt onvermijdelijk tot verlies aan inhoud en kwaliteit van de film. Hoewel de verhalen heel sterk en met veel humor geschreven zijn, gaat het af en toe wat te snel en is er te weinig ruimte om ze goed uit te werken. Vooral voor kinderen zal het voor verwarring zorgen dat bijvoorbeeld Alex en Marty hun ruzie na nog geen vijf minuten weer hebben bijgelegd. Een extra half uurtje film was zeker niet erg geweest, al was het maar omdat de film gewoon heel erg leuk is.

Naast alle kinderhumor hebben de makers voor de ouders nog genoeg knipogen verstopt: de oude dame die haar toorts opsteekt alsof ze het Vrijheidsbeeld is, de pinguïn die roept "Darn you Darwin!" als zijn flipper van de hendel van het vliegtuig schiet en Alex' dancemoves die rechtstreeks uit West Side Story komen. Dat maakt de film ondanks de rommelige tweede helft toch succesvol. Hou je van animatiefilms, dan is Madagascar: Escape 2 Africa zeker een aanrader!

Madagascar: Escape 2 Africa draait vanaf 19 november in de Nederlandse bioscopen.