Judith Visser - Stuk

Media door Marieke_B

Elizabeth is 16 jaar en zit in klas 4b van het Mercatus College in Rotterdam. Sinds een paar jaar zijn haar ouders gescheiden; haar vader woont nu in Amerika. Haar moeder stort zich volledig op haar werk en heeft te weinig aandacht voor en interesse in haar dochter. Ze weet daarom niet dat Elizabeth door twee jongens en één meisje uit haar klas al jaren wordt gepest. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek is ze elke dag het slachtoffer van de extreme pesterijen. Elizabeth is niet blij met zichzelf: ze is te dik, draagt geen mooie kleren, heeft geen mooi haar en geen vriendinnen. Haar enige vriend op de wereld is haar ratje Sattnin.

De enige reden waarom Elizabeth het nog enigszins uithoudt op school, is de aanwezigheid van haar klasgenoot Alec. Hij is perfect: rustig, knap, ouder en vooral wijzer dan de andere jongens. Alec heeft verkering met Riley, het mooiste en liefste meisje van de klas, misschien wel van de hele school. Riley is alles wat Elizabeth zou willen zijn. Regelmatig stelt ze zich voor om het leven te leiden dat Riley heeft. Zou dat niet fantastisch zijn? Weten dat je mooi bent? Dit elke dag ook te horen krijgen? Je zelfverzekerd voelen? Een geweldig vriendje en veel vriendinnen hebben?

Ja, dat zou zeker fantastisch zijn. Elizabeth neemt daarom een drastisch besluit: ze wil meer op Riley lijken. Deze beslissing blijkt fataal...

Judith Visser raakt met Stuk de juiste snaar. Pesterijen op school zijn actueel, met de hoge verwachtingen waaraan je als jong meisje tegenwoordig al moet voldoen. Met dat beeld van volmaaktheid dat wordt geschetst en de consequenties die het kan hebben als je er 'niet bijhoort'. Dit boek is niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar meiden als Elizabeth zijn er in deze echte wereld natuurlijk ook.

Je wordt volledig meegesleept in de wereld van Elizabeth. Wat haar aangedaan wordt, hoe ze over zichzelf denkt, hoe ze bij niemand haar verhaal kwijt kan, een moeder die te druk is. Plaatsvervangende schaamte maakt zich bijna van je meester als je leest hoe Elizabeth mishandeld wordt op school. Omdat niemand het ziet; geen leraar, geen conciërge. Of misschien wel, maar ze doen er in ieder geval niets aan. Het is schrijnend om te zien hoe zo'n meisje wegkwijnt en uit wanhoop een beslissing neemt die ze niet meer terug kan draaien. Hoe ze dit echter goedpraat voor zichzelf, omdat toch 'niemand het zal begrijpen'.

Stuk is aangrijpend, meeslepend en indrukwekkend. Judith, wanneer schrijf je je volgende thriller? :)

Stuk is vanaf 1 november te koop in alle boekhandels. Online is hij vast te reserveren op bol.com, dat doe je HIER!

Stuk
Judith Visser

ISBN: 9022550877
Prijs: 18,95
Uitgeverij: De Boekerij

Lees ook DEZE en DEZE column die Judith Visser voor Ze.nl schreef!