Jakob Ajouni - Idioten, 5 sprookjes

Media door Saar

Wie is Arjouni?
Jakob Arjouni is het pseudoniem van de Duitse schrijver Jakob Bothe, geboren in Michelsen (1964). Hij woont afwisselend in Parijs en Zuid-Frankrijk en schrijft romans, theaterstukken, verhalen en hoorspelen. Zijn eerste roman Happy Birthday, Türke! schreef Arjouni na het afbreken van zijn studie. Later volgde zijn eerste toneelstuk Die Garagen. Verder is hij bekend geworden als schrijver van de Kayankaya-detective serie. Voor zijn boek Ein Mann ein Mord kreeg hij in 1992 de Duitse Krimi-prijs. Arjouni's werk wordt inmiddels uitgegeven in 21 landen. In Duitsland stond de verhalenbundel Idioten, 5 sprookjes maandenlang tussen de bestsellers en werden er ruim 150.000 exemplaren verkocht.

Wat is een idioot?
Een achterlijke, geschifte, dommerik? Breinloos, krankjorum, mafkees, flapdrol? Afgestompt, dol, bespottelijk, imbeciel, mesjogge, zwakzinnige? Zomaar wat synoniemen voor het eerder genoemde woord. Arjouni beschrijft een idioot als 'iemand die zijn eigen idioterie niet inziet'. Daar schuilt een grote waarheid in, wat de reden ook moge zijn: een dermate laag verstandelijk vermogen (iemand met een IQ tussen de 25 en 35 wordt als idioot bestempeld) ofwel het gebrek zichzelf recht in de ogen te durven kijken. We gedragen ons allemaal wel eens als een idioot. Als een kat in het nauw...

Waar gaat het boek over?
De verhalenbundel toont vijf personen die allemaal de wanhoop nabij zijn, wanneer er een fee ten tonele verschijnt. Deze vertelt hun dat ze één wens mogen doen en jawel... deze zal vervuld worden. Voorzichtigheid is geboden, want zaken kunnen anders lopen dan men allicht had verwacht. Alles is mogelijk, behalve wensen in de categorieën onsterfelijkheid, gezondheid, geld en liefde. Zullen zij hun ware hartenwens uitspreken of kiezen voor het meest luxe artikel uit het assortiment: de vaatwasser?
 
Ben je een idioot wanneer je het wel/niet leest?
Met vijf korte sprookjes, verdeeld over 127 bladzijden, is dit boek heerlijk leesmateriaal. In bed, op het toilet, terwijl je op de bus wacht... Je vindt altijd wel een moment om jezelf te laten betoveren met Arjouni's poëtisch gevormde zinnen. De conversaties tussen de fee en de persoon 'in nood' zijn af en toe hilarisch en zetten je zeker aan het denken. Wat zou jij zelf wensen wanneer er een fee zou verschijnen op het moment dat jij het overzicht dreigt te verliezen of allang verloren hebt? Zou je er lang over na moeten denken wat je diepste wens zal zijn? Ben jij je bewust van de gevolgen, mocht deze wens uitkomen? (Graag ga ik hier met enkele lezers over in gesprek voor een artikel, vrees niet om contact op te nemen via mijn profiel-pagina.) Een nadeel van een verhalenbundel is dat het kan voorkomen dat niet alle verhalen even sterk zijn als ze enigszins op elkaar lijken. Gelukkig heeft Arjouni een grote fantasie en weet hij een magische wereld te scheppen. Af en toe nijpend herkenbaar, soms ietwat voorspelbaar. Desondanks is Idioten, 5 sprookjes een ware aanrader welke zeker niet in je tas mag ontbreken!

Vorig jaar verscheen Arjouni´s boek Chez Max. Bekijk het inkijkexemplaar op Bol.com en bestel terwijl je toch de idioot uithangt direct het hier besproken pareltje.

Test ook hoe idioot jij bent.